點樣批量改Google Contact ?

本人Contact list 由不同機款 sync 到 "Google Contact"。有好多contact person 已經不適用,或者有d 名稱亂哂等等問題。

依家個Google account 有成400條Contact ,但係Google 個UI 只可以每條record Edit and Save......
各位師兄有無好既建議/方法去做批量Edit & Save Google Contact List?

Thanks!

本人Contact list 由不同機款 sync 到 "Google Contact"。有好多contact person 已經不適用,或者有d 名稱 ...
forget 發表於 2016-8-2 00:31

用電腦去網頁,export ,改完,喺網頁剷晒舊records,再upload,唔打啦,阿逗號好攰。

回覆 2# Mathk

Thanks ching. 但係export 出黎個csv 本身format 都爛爛地(是因由不同機種sync 過入同一個Google Account)。。。有無解救?

Gmail web 版入面contact度改得唔得?
總好過電話度改

回覆  Mathk

Thanks ching. 但係export 出黎個csv 本身format 都爛爛地(是因由不同機種sync 過入同一 ...
forget 發表於 2016-8-2 23:08

你識得用Excel嘅話,其實要執靚佢,唔係太難。
我自己執嗰陣,佢入面有太多資訊,我都係唔保留嘅。
只係留返姓、名,組別同埋聯絡電話,其他一個del制KO晒佢。

回覆  Mathk

Thanks ching. 但係export 出黎個csv 本身format 都爛爛地(是因由不同機種sync 過入同一 ...
forget 發表於 2016-8-2 23:08

由 PC export csv 已經係最方便0既方法...
我都試過一次, 其實你可以喺用緊部 ANDROID 加一個新user 幫手做 field identifier.
填晒你會打算用0既field, 即係first name 個 field填 "firstname", 生日個 field填"birthday", email個 field填"email1" ....
咁你export個CSV 之後, 逐個CONTACT搬整齊佢, 而無 identifier 0既 COLUMN 內容即係你依家都唔 CARE, 咁咪好似 mdws2002 師兄講 DEL 晒佢, save 返個CSV.
喺GOOGLE DELETE 所有 CONTACTS(你有留 original 個CSV 就唔使驚), 再 IMPORT 返入去就靚仔晒~

Thanks all chings.
想問問 我用了delimited by "," 之後改好個excel.
之後想加返 "," 再 join column 可以點做(有成30行columns, 無理由要每行right click --> add column --> copy and paste "," 吧?)

Thanks all chings.
想問問 我用了delimited by "," 之後改好個excel.
之後想加返 "," 再 join column 可 ...
forget 發表於 2016-8-7 22:50

我記得改完就咁用"SAVE AS" 揀返 CSV 就得...
SAVE 完用 NOTEPAD 開 original 同改完果個csv, compare 一下有咩分別....
總知唔好REWRITE 個 ORIGINAL 就可以慢慢試 ...

好多人都有這個問題,有無師兄可以仗義出手做個教學?我而家由G3轉iphone仲煩,行事歷、聯絡人都亂哂,又唔識點樣互sync