[操作疑難] Samsung Note 2 出現 Cloud Agent 已關閉錯誤

今天開啟我那部 Samsung Galaxy Note 2,開啟「媒體瀏覽器」時無故出現「Cloud Agent 已關閉」的錯誤,我嘗試多次重設手機,甚至重灌系統也是這樣,而且也發現「Chat」出現「網絡錯誤」,之後更發現最連 Samsung Apps 也無法登入,難道要拿去維修部檢查嗎?

今天開啟我那部 Samsung Galaxy Note 2,開啟「媒體瀏覽器」時無故出現「Cloud Agent 已關閉」的錯誤,我嘗 ...
hkaiw 發表於 2016-8-3 19:06

我家姐部 Note4 今日都係咁

開啟「媒體瀏覽器」時無故出現「Cloud Agent 已關閉」的錯誤

有個情況,假如原rom預留廣告伺服(連採集接口)訪問,而廣告伺服更改錯料,都有可能咁,返修吧!

有可能同碌7發報有關

最奇怪的是家人的其他 Samsung 手機未見有問題,包括:S3, S6, Note 3, Note 5。

我用note3,今日有cloudagent 問題, 上網教Clear Cache, Clear Data 但都唔得. 依家又無事.. 可能三星整蠱我哋想我哋轉用note7
https://www.newmobilelife.com/2016/08/03/galaxy-note-7-9-point/

我用note3,今日有cloudagent 問題, 上網教Clear Cache, Clear Data 但都唔得. 依家又無事.. 可能三星整蠱我 ...
wang1666 發表於 2016-8-3 21:01

現在 Note 2 仍然有「Cloud Agent 已關閉」,Note 3 卻一直正常,剛才試過 Note 2 要離線才能開啟「媒體瀏覽器」。

我覺得呢個可能係三星問題(server change), 你試下等多一兩日睇睇佢會唔會處理好..
如果仲唔得真係要打電話俾三星香港(they are poor service )

今天下午去過維修部,等了一個小時,跟著職員用回坊間做法,即是「清除數據」,結果當然不行,跟著要求交給師傅檢查,但是要付150元,我已經說過應該是三星方面問題,但是堅持要收錢,結果變成白做。

回家後試一試登出 Dropbox,便再沒有彈出「Cloud Agent 已停止」,那樣是否因為我的 Dropbox 帳戶出了問題嗎?