[操作疑難] 華維3C刷ROM後無左電話功能

華維3C刷大陸ROM,原本係422刷左442,刷後開到機好開心,點知電話訊號係X,打出打入都唔得,其他功能健全,裝到香港PLAY STORE可以DOWN APP,係咪部機已經變左國內專用機,要大陸SIM先開到?係就死喇,手上又無大陸SIM卡,部機仲有無得救

小事啦,國際版個基頻同國內版唔同,直刷會出現呢個情況,要再刷個基頻.
http://forum.xda-developers.com/ ... 3c-h30-u10-t2837773
自己研究下

小事啦,國際版個基頻同國內版唔同,直刷會出現呢個情況,要再刷個基頻.

自己研究下 ...
valleybok 發表於 2016-8-4 15:36

先多謝你回覆,個網頁好多好亂又係英文唔係太明,即係要點搞?可否指點一下小弟

Restoring Official Stock ROM using SPFT (+Relocking The Bootloader) (Intl. Set)
搵呢個回返國際版先,同埋都唔駛上國內版啦,國際版都有4.4.2
有繁中,回返基本B110再用官方升級法上B320
Official ROM for International Set (Region Based Update)
* EMUI 3.0 / V100R001C900B320 / KitKat 4.4.2 (Optimized for SouthEast Asia countries) (Official, usersfiles)
* EMUI 3.0 / V100R001C900B320 / KitKat 4.4.2 (Same with above, higher zip compression) (Official, usersfiles)

我部係國行,前排刷左
Emui 2.8 可以3g 盲插

Restoring Official Stock ROM using SPFT (+Relocking The Bootloader) (Intl. Set)
搵呢個回返國際版先, ...
valleybok 發表於 2016-8-4 17:09

無將佢還原4 2 2直接刷左你指個4 4 2 ROM,見到OK兩個字好開心以為救番部機,結果重開就不停震無野睇,就好似不停自BOOT咁,相信返魂無法術,宣告死亡

無將佢還原4 2 2直接刷左你指個4 4 2 ROM,見到OK兩個字好開心以為救番部機,結果重開就不停震無野睇,就好 ...
ching4096 發表於 2016-8-5 21:03

國內再出國際緊係死啦,btw跟返還原步驟可以救得返。

ydss 有教線刷救磚
你去揾下

ching 你打唔出打唔入認唔到sim咭是IMEI問題,不是ROM問題,就算你插大陸咭都系用唔到的加,返IMEI號就可以。用  SP FLASH TOOL 救機。

ching 你打唔出打唔入認唔到sim咭是IMEI問題,不是ROM問題,就算你插大陸咭都系用唔到的加,返IMEI號就可以 ...
outdays 發表於 2016-8-7 17:21

我相信只是 imei 問題吧!不是 rom  問題。

via HKEPC Reader for Android