我有時真係唔明華X,X米港行攪乜春!?

港行比國行遲遲都未發售我理解,始終國內市場大未必一定夠貨派,另一方面港版ROM要加返Google service做適配要時間我都可以接受。之但係X米遲遲唔放頂配版,華X頂配又無色揀,明明國行有,港行又做左適配,就係要玩野,呢樣野真係好失望。

講左好耐買大陸機要買大陸版,大陸官網買野有七天無理由退貨,消費保障比香港好

小米係咁賤架啦,最多人唔想要既金色就推出黎比人買先,你忍唔到手買左,過兩個月其他色容易買到既時間,你又心思思換顏色,變相有人同一款機買左兩次

講左好耐買大陸機要買大陸版,大陸官網買野有七天無理由退貨,消費保障比香港好

小米係咁賤架啦,最多人唔 ...
7喜 發表於 2016-8-6 23:46

以前我都覺得無分別,但用落國際版無咁多問題,所以我先話要國際版適配遲d出我接受,但呢家好似要迫人用金色,一係就低配用住先,明明機都出左,只係多幾隻色俾人揀好難咩?最可惡係明明國內賣緊,另一間高配就收收埋埋,好似x米note就從未係港行出過高配,明玩野即,當香港人傻嫁?

你又吾系自家人,中國人民,吾比齊貨你選擇好正常,好正路!日本仔都系一樣做法!

市場微小,純服務或從微做起,釋出配置以低營運成本、最普及為主

回覆 3# valleybok

佢可能真係認為香港人係傻

市場微小,純服務或從微做起,釋出配置以低營運成本、最普及為主
Monkey2016 發表於 2016-8-7 00:04

國內好多低配都唔係最普及選擇囉,明明係蟹貨,係用黎呃營運商補貼。

國內好多低配都唔係最普及選擇囉,明明係蟹貨,係用黎呃營運商補貼。 ...
valleybok 發表於 2016-8-7 00:09

香港中間商愛黎答下賣,相信佢地話事

你又吾系自家人,中國人民,吾比齊貨你選擇好正常,好正路!日本仔都系一樣做法! ...
alex008 發表於 2016-8-7 00:03

架仔留返d別注色俾自己,呢家國內專俾別注色你,真係係咪每個人都受呀,起碼俾返個基本黑白都好呀。

香港中間商愛黎答下賣,相信佢地話事
Monkey2016 發表於 2016-8-7 00:11

以我所知兩間都係直營,華x係聯x代理,但整個營銷都係華x終端香港決策。