红米pro上午到手,用了一天感觉失望,明天退货 (轉貼)

帖1
盼了两天终于到手了,开机玩了一天,问题真心不少。
当初看发布会觉得很不错,所以抢来一部,但现实却太失望,
第一个发现的问题就是屏幕黄,因为对这种屏早有耳闻,所以有心理准备,但黄的程度还是出乎预料,可能因为我从来没用过,所以有点接受不了,至于说泛黄护眼我可真没感觉出来,因为习惯了冷屏,突然换了很不适应,感觉看一会就很费眼,也许我接受能力差吧。
第二个就是尽然连不上公司wifi?????我才发现红米pro不支持5G无线,真是哔了狗了,我以为是双频的
第三个就是屏幕颗粒感比较强,不知道是这类屏的通病还是什么原因,
第四个就是照相了!!!!这个真是个大坑啊。根本没有实际意义,各种参差不齐的虚化,而且反应还比较慢。还不如单摄像头,
总的来说这次真是被小米的广告洗脑了……想当然的以为会惊艳一下,最后我决定退掉,虽然有些失望,但还可以换其他款小米,或者等等新款,真心希望小米以后不要做这种过分宣传的事了,踏踏实实做手机

帖2-正面左下角白色面板和金属边框的缝隙什么情况

帖3-左边note3,右边pro正常吗?

都幾多問題。
佢個虛化我見佢廣告相都漏晒邊。
學Lg用超廣角鏡好過la.
Wifi無 ac. 紅米note3 都有ac.
重要無快沖。重叫pro版?

係個鏡頭用Imx258(4c鏡頭)放落紅米到影相叫好d.

我個人應為唔應該買這部。

C兄要出手真係要試過機先好出手。
via HKEPC Reader for Android

哈哈  又賺左你一轉先

用雙鏡做淺景深根本不切實際, 人地p9 起碼個cam 本身唔差, 另一個鏡專影黑白加埋leica 個名加持先叫做有少少selling pt

我玩過真機,除左第三點留意唔到,其他都同意,不建議買這部紅米pro

屏幕真係黃,點較都係黃

via HKEPC Ionic Reader v1.3.3 - iPhone

OMG ! 仲打算去馬 !

重未有人消毒,要炒

小米今年D機真係無邊部吸引。
機身設計是敗筆,盲目去做金屬機身,以為感覺高檔D,但做工跟唔上,變得又厚又無金屬感。小米5叫做旗艦,但正面竟然唔係用2.5D玻璃,前平後曲的設計真心核突。利申,本人非打手,仲用緊兩年多前的小米3。

小米今年D機真係無邊部吸引。
機身設計是敗筆,盲目去做金屬機身,以為感覺高檔D,但做工跟唔上,變得又厚 ...
CASABLANCA 發表於 2016-8-9 11:16

老實講我鐘意一體膠機身....

色都多D...又撞....

老實講我鐘意一體膠機身....

色都多D...又撞....
DGCNYO 發表於 2016-8-9 11:23 AM

我個人就用乜物料都冇所謂,因會用套。
不過紅米系列用料,越來越差就真,由其鏡頭。之後係mon.