[操作疑難] 陀螺儀gyroscope 會否影響google map 導航??

我唔玩pokemon go 的,亦唔打機
近排睇中左部 C7,平平地,諗住換左部 Nexus 5

Wifi問題好似話有個update解決左

但請問沒有陀螺儀的電話會否用唔到google map的導航方向?
部機有GPS定位就應該沒問題
因小弟經常駕駛要用到google map,謝

呢個關指南針多D

N5 我而家用仲好順喎。

以前無陀螺儀係無慣性移動指示,即係入隧道或收唔到GPS/agps個箭嘴就會馬上唔識郁。
如果部機有陀螺儀會計算大約方向同距離,所以入到隧道個箭嘴都會郁。
因為近幾年無機係無陀螺儀,所以唔知仲有無呢個問題。
就算有,正常影響唔大。

N5 我而家用仲好順喎。
getronics 發表於 2016-8-10 14:34

我粒電四個鐘無左一半....同埋唔知係咪太多message,開whatapss好慢

以前無陀螺儀係無慣性移動指示,即係入隧道或收唔到GPS/agps個箭嘴就會馬上唔識郁。
如果部機有陀螺儀會計 ...
worldcat 發表於 2016-8-10 15:47

頭先行過samsung showroom 問D sales,佢地D答案都唔太肯定
google過,有人話會影響到個前進箭頭既方向,導航應該ok

如果部機有陀螺儀會計 ...
worldcat 發表於 2016-8-10 15:47

其實好多中低階機都無GYRO 吧....
我覺得MAP影響都唔算大, 係 AR/VR 大問題,
有 GYRO 先可以有果個即時反應/慣性運動 DATA 比 AR/VR APP 去用....

回覆 5# gibberellin84

基本WHATSAPP 應該冇咩問題, 只係run 太多大食app  switch 果陣會慢d..
如果你要用共他新機比就一定係慢, 但都可以叫順既.

另外試CLEAN CACHE..
同埋會唔會裝左D 其他優化軟件....

智能手機大多都有以下sensors:
- GPS: 靠衛星定__

- compass 指南針: 靠地球磁場定_方向_

- accelerometer 加速儀: 量度_加速量及加速方向_ 。你當佢係一個正立方體的盒子,內裏有足夠彈簧,可在無重狀態下把一粒波子定位在XYZ正中心 的儀器……這盒子一但返回地面,粒波子就會下垂少少,令這儀器可讀出"1G向下", 即"一倍地心吸力". 你把它放在車箱,車箱加速時,波子除了下垂少少,也會因物理慣性有少少滯後,這儀器便讀出"1G向下,及少少向前"。

近年新手機多了以下:

- Gyro(scope) 陀螺儀: 量度_方向改變的速度_。 加速儀其實已能做到大部份,但有死穴……幻想那加速儀盒子原本向北,但其實它被放在酒樓檯面圓盤上,並正在順時針轉動……加速儀內的波子只讀出"1G向下"……轉了方向,不知道……轉得幾快,不知道……  這就是陀螺儀能讀出的"方向改變的速度": "圍繞y軸,每秒+3度"

睇完以上,其實可以短答: google map 理論上只要有GPS 就能用。舊手機很多只有GPS 及加速儀,一樣用得咁開心。