[操作疑難] Nubia Z11 Max 用後感,TWRP、Root、GAPPS安裝 (Google apps同步教程)

部機硬件都算稱得上旗艦機,CP值都算高,Rom軟件真心講,唔算太差,只不過佢個UI唔同親生仔。好多設定都冇咁順手。要適應!

優點有好多:
堅慳電、長截屏好用、造工好、屏漸比高、WIFI接收強、流動數據接收強(網頁load得快),軟件權限設定多樣化。連拍無限張,拍照save相超快。前鏡影相有即時美顏,幾靚。OIS影相都算清。曝光同對焦可分離,即時推光暗就手好用。(但影相質素,真係浪費硬件,有待優化)

缺點:Wifi唔識自動連最強訊號的Router。介面擺位有別於一般Android機。後鏡影相低光油畫化嚴重、暗位粒粒大(垃圾),日景室外影都幾OK!。OIS拍movie唔算太定。指紋解鎖,唔係下下中,我左手解到機會率比右手高好多。打包軟件多(但可以Delete)

言歸正傳,開始裝機:
1.上官網下載最新版刷機包,放入根目錄下(以防刷機失敗,有得還原)。
ui.nubia.cn/rom
入設定/系統更新/點右上角3點/本地安裝包升級。直至完成! 或 開機用OTA更新,最新版V1.23(UI V4.0)

2.下載 TWRP 安裝包,用電腦連線安裝,跟足指引做,完全冇難度。記得刷入TWRP後即時選Reboot-recovery,確保能正常啟動,
刷TWRP下載點:
http://bbs.nubia.cn/forum.php?mo ... %3D456&mobile=2

3. 入TWRP刷打開ROOT權限,按Volume+連同Power一起禁,見到logo放手。掛載tick番system,退出。點高級-沉默之星工具箱-獲取ROOT權限,退出,Reboot!

4.下載GAPP, www.opengapps.org  選ARM64 5.1 我選了micro (視乎個入需要)
入TWRP刷入GAPPs,(個人習慣先做Backup以防萬一)Install/選GAPPS位置刷入。

5. 開Google Play 入番晒 account 資料。裝番晒你用開D apps或還原apps及資料!去Play裝Google contact、日曆..(須要邊個同步就裝邊個啦) 暫時唔好理同步得唔得住,我就kick死左係呢度!
6. 啟用手機管家,按需要自啟動、權限等等....set 好後,重新啟動部機!
7. 同步所有Google service.... 打開Gmail,點左上角3橫,點自己account名,點最下面管理帳戶,點Google logo,按最下面立即同步處理或點入account名內關閉邊樣唔要同步。
8. 如Contact,聯絡人,唔識同步,按照gmail做法去啟動同步。日曆、Keep等google apps做法相同!

補充:OTA升級只要入番TWRP.用工具箱解除Root權限,還原StockRecovery. Reboot,就可以正常OTA更新或去官網下載新升級包(full version)唔洗雙清,全部data係番晒度。

最後:開心玩玩具啦! 有乜唔妥,請ching指正!

好,謝謝教學,剛想入手

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

呢部野whatspp唔識自己響,要自己check。

謝教學
Z11 可以用到全套Google 服務
另外系統有無防藍光軟件 ?

呢部野whatspp唔識自己響,要自己check。
ngandick 發表於 2016-8-27 19:02

我冇delay 問題喎!
1. 要開自啟動
2. 最外邊長按home, 將whatsapp上番鎖就會有推送啦!
3. 手機管家,電量管理,待機耗電管理,開番個whatsapp唔好比佢kill後台,咁就萬無一失啦!deep sleep都唔會kill左!

呢部機個手機管家,係我覺得最好用,連apps廣告都唔比佢彈出通知!好用!

謝教學
Z11 可以用到全套Google 服務
另外系統有無防藍光軟件 ?
HS8964 發表於 2016-8-27 20:32

顯示入面調暖色調!

已經按樓教學順利Root機及安裝Google服務
可是第一次進入系統就話Google Play服務已停止, 安全中心入面無得調整權限
去系統設定->應用程式內調整就話有重疊圖層唔比改
有無師兄遇過類似情況?

Good post, want to buy one

已經按樓教學順利Root機及安裝Google服務
可是第一次進入系統就話Google Play服務已停止, 安全中心入面無 ...
HS8964 發表於 2016-8-28 06:32

手機管家 冇google service d apps係正常嘅。
如果你部機之前裝過google service你最好down番原廠rom重新裝一次做雙清。
要睇睇Google有冇down錯裝錯?z11max系統係5.1 download相對應嘅5.1Gapps, 選micro或pico都可以,唔好選stock親生仔黎裝

回復 9 #cccho

再搞了大半天,,在官網討論區找到因彈出重疊圖層而無法更改Google 權限解決方法
在設定裡找到”個性功能”,然後把螢幕分屏功能關閉,便可以設置GOOGLE PLAY許可權。