請問市面上買到的所謂9H玻璃貼硬d定大猩猩硬d?

果d聲稱有9H鉛筆硬度既玻璃貼比大猩猩4代更硬嗎?

簡單d問,玻璃貼易花定大猩猩易花?

果d聲稱有9H鉛筆硬度既玻璃貼比大猩猩4代更硬嗎?

簡單d問,玻璃貼易花定大猩猩易花? ...
jso77 發表於 2016-8-27 16:05

****  易花d

****  易花d
無奈 發表於 2016-8-27 16:11

即係依照我既使用習慣,我張玻璃貼用左成年都完全冇花過,但咁樣並唔代表我用一部4代大猩猩既機裸跑唔會花? 因為即使相同既使用方法下大猩猩係易花過玻璃貼?

我屋企D玻璃窗都好耐用,
三十年都冇花

我屋企D玻璃窗都好耐用,
三十年都冇花
1號閒人 發表於 2016-8-27 16:16

你屋企D玻璃窗是否會袋落褲袋?  是否會經常走來走去?

你屋企D玻璃窗是否會袋落褲袋?  是否會經常走來走去?
jso77 發表於 2016-8-27 16:38

我屋企D玻璃,經常抺,用刀片刮都唔驚!!
三十年肯定耐用過手機,手機兩年貨就要換新玩具啦

手機玻璃,最驚裂開啫~

我屋企D玻璃,經常抺,用刀片刮都唔驚!!
三十年肯定耐用過手機,手機兩年貨就要換新玩具啦 ...
1號閒人 發表於 2016-8-27 16:46

但而家唔係講緊耐用問題喎, 而係易花, 你買部手機返來可以一日即花, 而手機既使用方法同玻璃窗性質完全唔同, 手機遇到會花既機會遠遠超過玻璃窗

但而家唔係講緊耐用問題喎, 而係易花, 你買部手機返來可以一日即花, 而手機既使用方法同玻璃窗性質完全 ...
jso77 發表於 2016-8-27 16:52

咁粗用咩?

我部手機LG G3, 用左差不多兩年, 唔用玻璃貼, 都唔覺花,
而家轉小米5, 更加唔使用玻璃貼

咁粗用咩?

我部手機LG G3, 用左差不多兩年, 唔用玻璃貼, 都唔覺花,
而家轉小米5, 更加唔使用玻璃貼 ...
1號閒人 發表於 2016-8-27 16:56

因人而異, 唔同人既使用習慣不一樣, 冇準則亦沒有分好定唔好, 不作評論

好多所謂9H硬度嘅平價玻璃貼攞界刀一刮就花
平價玻璃貼最主要嘅功能都係防爆mon,耐刮程度預佢比膠貼好少少就算啦。不過貴嗰啲玻璃貼有啲又真係做到9H硬度?