請問有邊部手機,前鏡能夠自動對焦?

即係好似後鏡咁,有個框仔,對好焦會變綠色之類!
光圈最好有f1.9或更大!
好懷念部Find7s, cos相機國際版rom影相效果。

正常一般smart前鏡都有綠色對焦提示喎,
師兄用緊咩機?

師兄用緊咩機?
timtsoi 發表於 2016-8-30 18:14

絕大部分smartphone既前鏡(i.e. 自拍鏡)都係無自動對焦。佢有個對焦框,但實際上鏡片係固定既,無得調整對焦距離。

師兄用緊咩機?
timtsoi 發表於 2016-8-30 18:14

應該係人臉辯別功能,唔係對焦。我部機都有。NubiaZ11max
而家部機,伸長手遠小小影就清(但6"機,手軟),近拍,見到後面d景物好sharp,但個樣就out 晒fo。
估唔到,兩年前oppo機,落足料,前後鏡都自動對焦,f1.9光圈!而家好小有!

絕大部分smartphone既前鏡(i.e. 自拍鏡)都係無自動對焦。佢有個對焦框,但實際上鏡片係固定既,無得調整 ...
leave 發表於 2016-8-30 18:28

定焦同對焦係兩樣野,手機通常係靠音圈馬達去移動鏡片去對焦的。

鏡片係有移動,只係你見唔到。

via HKEPC Reader for Android

定焦同對焦係兩樣野,手機通常係靠音圈馬達去移動鏡片去對焦的。

鏡片係有移動,只係你見唔到。

via HK ...
woodywalker 發表於 2016-8-30 20:03

我知定焦同對焦係兩樣野,但師兄你似乎唔了解智能手機既相機。大部分智能手機既主鏡頭(rear camera)有自動對焦,但自拍鏡頭(front camera)就無自動對焦。

你可以嘗試用部電話既自拍鏡頭對焦好近既野(幾cm距離),你會發覺完全對焦唔到,事實上,部機根本無嘗試過對焦,因為佢個自拍鏡頭係無對焦組件。

回覆 7# leave

麻煩你用主鏡頭距離幾cm對焦到比我睇

無記錯,好似係得幾部主要自拍嘅電話先有

回覆  leave

麻煩你用主鏡頭距離幾cm對焦到比我睇

chromechan 發表於 2016-8-30 20:33

以小米4C拍攝,手機鏡頭距離屏幕約6.5cm:

回覆 9# leave

我諗住你講嘅幾cm係3-4左右
我誤會咗你,因為最少對焦距離嘅關係

p.s.目前嘅手機相機,都係大約6.5cm左右

主打自拍嘅XA Ultra,我相信應該有自動對焦,未詳細試過