[操作疑難] 小米max港行定大陸水貨好? 水貨升級會否要重裝PlayStore?

如題, 香港行貨好吊腳, 32GB. 我反而想選 16GB RMB1025 最平再加張 32GB TF Card, 或者直接買 64GB. 想問幾個問題:

0) 2GB RAM/16GB 版小米MAX 有冇得升 MIUI 8.0?
1) 水貨每次升級會否要重裝PlayStore? 以前買過紅米NOTE1 試過升 firmware 後無咗 Google Service & Play Store
2) 16GB小米MAX, 如果用 TF card 代替本身儲存 去存放video/MP3/相機儲存位置可行嗎?
3) 哩部機係咪話會有 google map 不能定位問題? (from here)
4) 哩部機的相機如何?
5) 哩部機用 MIUI 8.0 好定 CM13 好?

謝謝!

如題, 香港行貨好吊腳, 32GB. 我反而想選 16GB RMB1025 最平再加張 32GB TF Card, 或者直接買 64GB. 想問幾 ...
e-ghost 發表於 3-9-2016 17:52

1: 係
2:唔知
3: 我無問題
買64好過

16G 你只會得10g 用

如題, 香港行貨好吊腳, 32GB. 我反而想選 16GB RMB1025 最平再加張 32GB TF Card, 或者直接買 64GB. 想問幾 ...
e-ghost 發表於 2016-9-3 17:52

我用緊2G+16G...rmb999....返來時係miui7.xx.個friend幇我裝好google play....上星期upgrade去8....冇問題唔洗重裝

via HKEPC Reader for Android

我用緊2G+16G...rmb999....返來時係miui7.xx.個friend幇我裝好google play....上星期upgrade去8....冇問 ...
smchkman 發表於 2016-9-3 18:44

你好師兄, 咁 2G/16GB 版能否安裝香港版(國際版)的 firmware 呢?
如果可以咁以後就唔駛驚 Google Play 忽然唔見咗了:
http://hk.miui.com/thread-5874-1-1.html
如果得o既話, 刷完大陸水貨刷完香港國際版ROM之後能否收到以後香港ROM 的 OTA更新呢?

謝謝!

我用緊2G+16G...rmb999....返來時係miui7.xx.個friend幇我裝好google play....上星期upgrade去8....冇問 ...

16gb $999 真係抵到冇言。

16gb rom with 3gb ram?
Then it's a good deal
I can't imagine living with2gb ram nowadays

16gb rom with 3gb ram?
Then it's a good deal
I can't imagine living with2gb ram nowadays

via HKEPC  ...
himegoto 發表於 2016-9-3 07:09 PM

16 係 2g ram.

999?  真係抵玩到唔知點形容,買張玻璃貼買個機套加埋都要50人仔啦,已經係機價既5%

你好師兄, 咁 2G/16GB 版能否安裝香港版(國際版)的 firmware 呢?
如果可以咁以後就唔駛驚 Google Play 忽 ...
e-ghost 發表於 2016-9-3 18:51

(2G/16GB 版能否安裝香港版(國際版)的 firmware 呢?)<<  唔知,我現在都只是用國內rom,比老婆用費是搞咁多野
**不過應該得, 聽說可以去香港小米免費刷國際rom