[操作疑難] 中國亦淪陷,三星將召回1858部Note7手機

似乎指出咗係電池本身缺陷導至短路。

http://www.aqsiq.gov.cn/zjxw/zjx ... 20160914_474138.htm

www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20160914/948771/

“中国大陆地区受影响的数字移动电话机数量为1858台“

香港咁細都有500台,10幾億人既國家只有1858台。

唔好當人傻架啦。

...
666 發表於 2016-9-15 03:40

有關係咩?

...
666 發表於 2016-9-15 03:40

召回2016年7月20日至2016年8月5日期间制造

呢批機係首發機黎,唔係正常售賣的

你唔睇內文我就真係當你傻架啦

via HKEPC Reader by Galaxy Note 7

召回2016年7月20日至2016年8月5日期间制造

你唔睇內文我就真係當你 ...
jacky1d01 發表於 2016-9-15 07:39

此POST 已完

“本次召回范围内的数字移动电话机电池在阳极与阴极隔离膜局部变薄,并且绝缘胶带未完全覆盖极板涂层的情况下,出现短路现象,导致电池异常发热,极端情况下可能发生燃烧,存在安全隐患。”

呢個解釋相信是最正確,當然還有散熱差溶解變薄變形變脆,好過三星一時一樣所講
三星在大陸市佔相當慘淡

香港發生的變漲亦反映過熱後令洩氣閥出事,保險線亦可能失效埋,呢D情況在高熱既S4時代都多發生

同三星之前講既有出入,而家無論電池邊度造邊度封裝都可能爆,似設計問題。

回覆 7# Monkey2016
中國遲,但解釋得好清楚
香港三星.....

回覆  Monkey2016
中國遲,但解釋得好清楚
香港三星.....
cpk 發表於 2016-9-15 10:59

我覺得 Samsung 香港再死撐落去,遲早出事。

via HKEPC Reader for A3000

回覆  Monkey2016
中國遲,但解釋得好清楚
香港三星.....
cpk 發表於 2016-9-15 10:59

其實睇殘骸相片,燃燒開始個位都係正電池中間左近