LG G5 逆市加價 台水3千 行貨4千 電池套裝178 散水喇喂

用緊 ***Note 3 16G 成日唔夠記憶體 電池老化 電量倒水 加上可能真係成3年前科技 唔夠順 我重度用家 所以依排成日上黎取經 。Note 7真係唔敢用  我公司用轆7 D同事 成日比人開玩笑 連開會時老闆都話流動核武 叫人坐遠D 真係比錢買難受 所以唔考慮 而1+3 中興Axon7 or iphone7 plus 連紅米都有想過 而LG G5本來冇考慮過因為新出時又比人話 設計廢 外型唔得 電量小等。
琴日冇lala睇到依度個LG G5 post由第一頁睇到80頁 我睇到幾個重點 未夠半年 (1)5千尾跌到$2700有交易 (2)S820 4G  ram + ufs 2.0 32G rom  (3) QC 3.0 有快充 1粒鐘多D可差爆 (4) 可換電 有師兄發現電池套裝只賣$130蚊 買夠兩套只係260 3粒電極重度用家都夠一日用 (5) 影相算叫一線尾二線頭 又有雙鏡頭 更有實用wide鏡 OIS光學防手震 (6) 2K mon (7)喇叭夠大聲 對音質有要求加$499 買hifi plus 聽歌一流 (8)雙sim卡 可外接記憶卡.... 之外叫做唔係大陸機 起碼叫做係韓國旗艦機 等等.外型我又真係接受到...由MOLAMOLA StarTac nokia 3310 8250 6600 ....☆☆☆S2 N3 都用過
冇咩話特別鍾意咩外型。
今日去左灃X玩左半粒鍾 真心覺得唔算差 但佢叫價$3890 .....即時睇番舊post 睇睇邊度最平。
福仁水真係超低用27XX有交易 大佬呀話晒今年旗艦 所有野計計埋埋好多大陸機都做唔到依個價 . 1+3 玩Dash Charge充電器廢晒我D QC3.0尿袋同QC3.0差機 仲水貴過行真係痴痴地買3X00 行就3098 但大陸機都話要等7星期 我真係唔會等。中興Axon7要$3688 又小用家評論 唔敢試, apple 7plus 我真係好好好想買 因為未用過 其實我接受到8000蚊買手機 同冇品牌情意結但又係要等等等同等。。。放棄 同apple冇緣份。。。再代續
跟手走去深水埗 上深之刀 有間賣水機標價27xx。見到有兩個師兄出緊G5 因為想買行貨 問過電池套裝賣幾錢過後走人 因為有個師兄話幅仁130蚊 結果行足一個????都唔見有130咁平 最後158 食左兩套 時間就是金錢 懶得再找 (我極重度用家 一日用足15個鐘  ) 電就買左。
機反而未買 記得有師兄話某間鴨記做行貨37xx..
..又走去睇睇咩環境 去到又係見到有兩個師兄出緊G5  問價後可能今著得寒酸 或者掛住出機比客冇再理我。我又走番去深之都 不過今次去樓下間sun mobile簽兩年約話做到35xx 。
我老婆就係用緊依間 ......不過依間公司 唔好以為佢做平價餐冇生意 我次次入親去都爆到瀉屎
今日一入去又見到人出機又係G5 可能D人都係睇到個post覺得平靚正 依期多人出 。
多謝咁多師兄睇晒我水蛇春咁多字。最後我都買到 都係咁上下價錢 。
依部機以價論價 CP真係高 不過亦有缺點 如2+1 sim ..冇apps to SD 好似未有得Root. 5.3吋 LG售後出名X G4死板事件 .

後補資料
1)一個外國專業相機網站 好多相機友上去對住打飛機 依家手機都有評審 而G5評分算好高 DxOMark Mobile Photo 達88分 同 HTC 10 ,Galaxy S7 Edge, Sony Xperia X Perf一樣  ,爛果都係得84 https://www.dxomark.com/Mobiles

2)電池套裝有炒價現象....130升到158.....

3) HiFi Plus $499 聽歌必備 當然如果係聽開 3-4M MP3 可以不埋....

全家***

新舊合照

http://www.lg.com/hk/images/video-image/01_HK_all-new-metal.webm

開完会啅佢

回覆 1# ococ

LG本身唔算差

G4大規模死底板,LG HK對G4過保養之後死底板唔認數+ V10零星死底板+LG維修中心最少等2粒鐘(傳聞)+G5學EA玩DLC+G5蜘蛛鏡
先跌得咁快,在加上V20就嚟出,所以G5先跌得咁急啫

p.s.無記錯的話G5係冇雙喇叭,同埋係叫OIS(Optical Image Stabilization),仲有因為2K mon引致嘅倒水電

姐係咁講HTC 10紅色都好過G5好多好多

g5 個尾設計成咁都可以唔講

真心覺得g5相機係一線頭

論純淨度 論超廣角 反應速度

唯二敗筆係外形同module設計

佢跟的不是qc3.0充電牛
我自己買過樂視qc3.0的確充電快左
充電時發熱低d
仲有影相效果并沒有咁出眾
我認為htc10好d

真心覺得g5相機係一線頭

論純淨度 論超廣角 反應速度

唯二敗筆係外形同module設計 ...
epidauros 發表於 2016-9-15 17:28

算啦有辣有唔辣, 調轉諗如果外形係靚就唔會跌得咁金了
所以我同fd 講買g5 係為左佢內在美 (加dac, 換電, 相機), 想要靚仔外型就真係魅族都贏g5

via HKEPC Reader for Android

佢跟的不是qc3.0充電牛
我自己買過樂視qc3.0的確充電快左
充電時發熱低d
仲有影相效果并沒有咁出眾
我認為h ...
dcpad 發表於 2016-9-15 18:00

我成屋同公司都 QC3.0充電器 尿袋都幾個QC3.0

我成屋同公司都 QC3.0充電器 尿袋都幾個QC3.0
ococ 發表於 2016-9-15 18:13

所以有藉口換 G5 了。

via HKEPC Reader for A3000

回覆  ococ

LG本身唔算差

G4大規模死底板,LG HK對G4過保養之後死底板唔認數+ V10零星死底板+LG維修中 ...
chromechan 發表於 2016-9-15 17:21

LG = 勇士