【教學】如果有日你突然發覺部手機嘅 Wifi 好唔穩定甚至連接唔到,除咗 check 下個 router 外。。。 仲可以。。

關咗個藍芽試下,有可能藍牙同wifi 有衝突。

總算有番啲正常post...
下次遇到呢個問題會嘗試下樓主個方法...

萬用大法:
1. restart router
2. restart 電話

有機會係撞 channel,特別係 2.4g, 下載wifi analysisor掃描下,會見到好多router 用同一channel, 搵一條最小人用 channel, 速度好改善好多

萬用大法:
1. restart router
2. restart 電話
epidauros 發表於 2016-9-20 10:11

試過,無用。上網睇過有人直頭 factory reset 都無用。。   後來有啲人先提到有可能係 wifi 同 bluetooth 撞咗,果然一關 bluetooth 個 wifi 連接就即刻正常返。。。  

有冇可能係個別電話裡面自己wifi同藍芽既問題? 呢個衝突方式好似比較少見

試過,無用。上網睇過有人直頭 factory reset 都無用。。   後來有啲人先提到有可能係 wifi 同 blueto ...
low 發表於 2016-9-20 10:16

有冇可能係個別電話裡面自己wifi同藍芽既問題? 呢個衝突方式好似比較少見

...
epidauros 發表於 2016-9-20 10:18

部機用咗差唔多 4 年, 一直無事,出事前都成個禮拜冇做 system update 所以亦唔關 ROM update 事。有人話係 wifi 同 bluetooth 都用 2.4GHz 所以撞

問題係點解突然部機會 wifi/bluetooth clash..   咁有可能係某個 app update 咗之後有問題。 不過搵出原因前 turn off bluetooth 係有效方法。

關咗個藍芽試下,有可能藍牙同wifi 有衝突。
low 發表於 2016-9-20 09:17

咁都叫教學

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

restart device可以講係萬用法寶, 熱線姐姐通常第一時間就叫你試下

咁都叫教學

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android
lazyqueen 發表於 2016-9-20 10:53

邊有人諗過會係同 bluetooth 相撞。。   我都係 google 咗一段時間先搵到條 thread 講呢樣嘢。。