請問這是 Zenfone 2/2 deluxe 的 android 6.0 update 嗎?

喺佢哋既公告見到,喺 2016/8/31 出的
http://www.asus.com/zentalk/tw/f ... peid%26typeid%3D382

但我按電話系統更新,又話無播,究竟係咪我誤會呢?謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

剛喺機按 check update,都係無,並發現呢個都唔係最新既版本,點樣先拎部機 detect 到最新的 update呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係, 要手動更新。
抄個更新檔去 internal memory後(或要重啟),zf2 會彈出更新信息確認。

係, 要手動更新。
抄個更新檔去 internal memory後(或要重啟),zf2 會彈出更新信息確認。 ...
yang123 發表於 2016-9-23 18:48

即係官方版?但又唔係 OTA ?有無伏咖....

睇其他版友指,升了後,會無咗雙擊關 mon 播,唔知有無師兄已成功搞掂呢?

係官方版,不過由於係跨版本(Android)更新,所以冇得OTA,仲要首先OTA更新至Android 5.0嘅最新版固件,然後先可以手動update 6.0。
ZE550ML已升級,用落比5.0更lag,智慧亮度變成殘廢,而且都係冇上64bit……
華碩已blacklist。

係官方版,不過由於係跨版本(Android)更新,所以冇得OTA,仲要首先OTA更新至Android 5.0嘅最新版固件,然後 ...
hk133 發表於 2016-9-23 23:12

下?.......  咁即係可以唔洗諗上 6.0?
但官方又指 zf2 未完成推 6.0 update,所以都唔知係咪真

其實我都一直有個迷思,點解咁多人想上 6.0 ?

回覆 6# dearkaki

上唔上都冇乜大分別囉……
不過聽講6.0有唔少內測版嘅bug都未fix就直接改做公測版……都唔知點解仲要內測……
至於點解咁多人想上6.0,係因為Android 5.0有個Google都fix唔到嘅bug,會浪費左啲RAM(好似係會自動食RAM?)……
點知……Android 6.0好似又有其他嘢塞滿左個RAM,結果用落同5.0好似冇乜分別……甚至好似仲慢左?

回覆  dearkaki

上唔上都冇乜大分別囉……
不過聽講6.0有唔少內測版嘅bug都未fix就直接改做公測版……都 ...
hk133 發表於 2016-9-23 23:30

如果咁的話,我反而想重灌(並非 hard reset 咁簡單) zf2 5.0 rom

硬係覺得部機好慢,洗晒資料重新 setup 都係咁

回覆 8# dearkaki

換機好過啦,唔洗煩。

回覆  dearkaki

換機好過啦,唔洗煩。
hk133 發表於 2016-9-24 00:14

其實而家 4GB ram, 都已經好夠用,好順

我仲 cpu clock speed 較到全時最快,其實真係無乜投訴
只係心癮想佢打回原形,初出廠咁姐