邊部前鏡頭比較好?

想買部副機前鏡頭影出黎好d
其他無乜要求
有邊部介紹?
謝謝

回覆 1# 大檸樂

主打自拍嘅唔係好多

比較近期,數據上最勁係Sony嘅XA Ultra,用IMX 234 支援OIS

IMX234亦係LG G4,G5,V10,V20嘅後鏡頭

之後自己繼續想像

可惜嘅係,佢用MTK CPU

回覆  大檸樂

主打自拍嘅唔係好多

比較近期,數據上最勁係Sony嘅XA Ultra,用IMX 234 支援OIS

IMX234亦 ...
chromechan 發表於 2016-10-6 11:31 PM

pixel size得1.12 μm

回覆 3# 師奶股神

Main Camera
12.3MP
Large 1.55μm pixels
Phase detection autofocus + laser detection autofocus
f/2.0 Aperture
Front Camera
8MP
1.4µm pixels
f/2.4 Aperture
Fixed focus

邊部pixel 1.12? tab?

回覆  師奶股神

邊部pixel 1.12? tab?
a886 發表於 2016-10-6 11:47 PM

XA Ultra用IMX 234, pixel size得1.12 μm
你講嗰部google pixel後鏡有埋ois,F1.7同dual pixel就正

回覆 3# 師奶股神

唔係單單睇單一數據嘅,講緊自拍專用手機的話,前鏡頭,我認為必須要有OIS,咁可以提升喺低光環境嘅拍攝成功率
同時,XA Ultra有補光燈,可以令人像更加清晰,進一步增加成功率

回覆 5# 師奶股神

人哋要自拍,用前鏡頭,雖然話Pixel前鏡頭係1.4um,低光環境或者會幾好,不過冇補光燈同埋OIS嘅話,自拍都係差啲

回覆  師奶股神

唔係單單睇單一數據嘅,講緊自拍專用手機的話,前鏡頭,我認為必須要有OIS,咁可以提升喺 ...
chromechan 發表於 2016-10-6 11:54 PM

但pixel size愈細室內都唔會好得去邊(顏色,清晰度),
我prefer mon 閃rather than flashlight,mon 閃平均好多,顏色靚啲,有啲似影樓soft box

回覆 8# 師奶股神

Pixel有mon閃嘅話都得嘅,就算係1.4um,不過F2.4喎....

XA Ultra有補光燈(唔係平時電話一般嘅補光燈,呢隻係比較散射嘅補光燈),雖然係1.12um,不過有OIS同埋F2.0

如果比較的話,如果樓主認為CPU重要的話,Pixel係唔錯,但係如果要自拍成功率首選的話,XA Ultra會比較優勝

回覆 5# 師奶股神

哦~你講pixel size
我睇漏左"SIZE",以為你講pixel 1.12 μm