如果BUDGET $2500樓下,5吋以下,有邊部影相最靚

之前用閧 IPHONE, (IPHONE5),
最想影相靚,
細機
有咩選擇?

OR 加多D BUDGET / 買二手 ?
THZ

回覆 1# wwwwoooo

師兄,我問你一個問題

你覺得iPhone 5影相點?

如果覺得已經好好架啦,咁iPhone SE應該ok嘅,不過會超過你嘅budget
而細機的話,暫時嚟講,影相有返咁上下,只係得Sony嘅Compact系列,不過亦都係過咗嚟嘅budget

所以師兄應該加多啲budget,然後買2手

回覆  wwwwoooo

師兄,我問你一個問題

如果覺得已經好好架啦,咁iPhone SE應該 ...
chromechan 發表於 2016-10-10 16:24

=>我覺得一般般, 好多時曚,同好多時慢, 同走蕉
     我幫屋企人買, 我自己用NOTE5 , 覺得影相都靚
     (希望..買到接近既手機)

如果小米樂視(i.e. 紅米NOTE4, LE2 ),相機比 IPHONE 會唔會明顥好D?

=>我覺得一般般, 好多時曚,同好多時慢, 同走蕉
     我幫屋企人買, 我自己用NOTE ...
wwwwoooo 發表於 2016-10-10 16:49

睇型號,紅米pro唔知係咪五吋以下,影相應該ok,小米其他model都超過5吋了

note7, 可能過多幾個月, 大貨運港, 就可以fit到呢個價

睇型號,紅米pro唔知係咪五吋以下,影相應該ok,小米其他model都超過5存了 ...
beggar1000 發表於 2016-10-10 16:53

小米5S PLUS 寫到相機 幾靚咁
(但未有實測,同唔知幾時買到..)

回覆  wwwwoooo

師兄,我問你一個問題

如果覺得已經好好架啦,咁iPhone SE應該 ...
chromechan 發表於 2016-10-10 16:24

https://www.dxomark.com/Mobiles

個LIST 頭幾位, 二手最平, 應該係 NOTE4 了,
其他二手都過 $2500 ..

note7, 可能過多幾個月, 大貨運港, 就可以fit到呢個價
竹皮 發表於 2016-10-10 16:56

老老實實
真心唸過 想等NOTE7 二手跌價 , 再執返部 ( 自己用NOTE7 做烈士 , 屋企人用NOTE 5)
(希望... 3K 樓下 )

回覆 7# wwwwoooo

X Performance 下一級有部X,相機一樣
Z5系列有部Z5 Compact,相機亦係一樣

考慮下

小米5s(雖然5.15'' mon但機身寬度同5''差唔多)(非5s plus)同Google Pixel用同一個相機模組。Google Pixel好似好屈機咁,我諗小米5s都唔差。

小米5都唔差,而且係內地買個價錢都幾抵玩。

唔建議小米5s plus,佢個雙鏡頭只係gimmick,影出黎其實唔係特別好。唔建議紅米系列,紅米系列影響質素普遍較差。