升级6.0中招

升級左6.0用唔到指紋解鎖。有無師兄都中左。找解決方法

三*A9 升級左6.0用唔到指紋解鎖。有無師兄都中左。找解決方法
davidlam007 發表於 2016-10-12 14:59

試下取消指紋解鎖然後重設原廠設定

回覆 2# patklchung

取消了指紋 重設 都用唔到。還原廠設定比較煩

回覆 3# davidlam007

你係咪冇取消指紋解鎖就升級

我開住指紋解鎖黎升級, up完無問題, 佢會彈出黎叫你set埋backup解鎖方法, 我用左pattern黎backup, 但係又要再加多個backup pin.

我開住指紋解鎖黎升級, up完無問題, 佢會彈出黎叫你set埋backup解鎖方法, 我用左pattern黎backup, 但係又要 ...
Faygo 發表於 2016-10-12 16:42

有D机有問題

咁我要還下神

找到原因了原因.用一鍵關機後用唔到指紋解鎖開機.原來一鍵關機唔支援6.0

我2部都無呢個問題
係電話簿變左超大字體,同個介面d色好核突
未升時好用d....

找到原因了原因.用一鍵關機後用唔到指紋解鎖開機.原來一鍵關機唔支援6.0
davidlam007 發表於 2016-10-12 18:36

上網揾過,原來android 6.0都係咁
所有「一鍵lock screen」同埋「 double-tap lock screen」嘅app/ 第三方 launcher都唔用得,一用即刻無得用指紋unlock
即係要用實體鍵或者等timeout熄mon先用得指紋unlock
如果有root機以外嘅解決方法我都想知

via HKEPC Reader for Android