請教:紅米 Note4 4G+3G 雙待單通 DSDS 問題

請問 紅米 Note4 是否能做到 SIM 1 上緊網時(例如睇片下載嘢), SIM 2 仍然可以收到電話?

可以的。

不過,大陸用留意兩張電信卡無法同時註冊。

回覆 2# bennylouisa

謝謝回應, 請問如果 SIM2 接聽後面, 是否 SIM 1 上網就會停止呢?

回覆  bennylouisa

謝謝回應, 請問如果 SIM2 接聽後面, 是否 SIM 1 上網就會停止呢? ...
Midas 發表於 2016-10-17 19:04

可同時使用,一個4G上網,一個3G通話。

可同時使用,一個4G上網,一個3G通話。
bennylouisa 發表於 2016-10-17 19:12

應該唔可以同時 4G 上網和3G 通話, 如果得的話就喺雙卡雙待雙通了 DSDA(Dual SIM Dual Active)!
你試試上網睇 youtube 或下載,跟住打電話入 SIM 2 睇下 youtube 停唔停?

紅米 N4 只喺支持雙卡雙待單通 DSDS (Dual SIM Dual Standby)

DSDS做到DSDA功能,仲使乜分DSDA DSDS?
DSDS sim1通話 sim2連電話都打唔出打唔入仲講上網功能

回覆 6# outdays

咁 SIM1 插 LTE卡, SIM 2 插 3G 卡, 著到部手機算唔算 同時可以使用?

回覆  outdays

咁 SIM1 插 LTE卡, SIM 2 插 3G 卡, 著到部手機算唔算 同時可以使用? ...
清明上河圖 發表於 2016-10-17 20:36

人地問紅米note4可不可以一邊睇片或下載一邊通話,你問題咁有學述性,我吾識答

人地問紅米note4可不可以一邊睇片或下載一邊通話,你問題咁有學述性,我吾識答 ...
outdays 發表於 2016-10-17 20:48

Don't be so serious!

實踐是檢驗真理的唯一標準,你試下sim1上網時自己搵個電話再打sim2接聽,到時咪知上唔上網,到時報返上嚟