可唔可以將屋苑張nfc卡復製去手機?

如題

我都想咁做, copy去 手機或8仔卡又得唔得呢?

LG g pro 2   F350-S  後備 紅米 note 3

Pebble -> LG G watch R

https://www.douban.com/note/549809461/
應該要睇佢有無加密? 如果咁輕易搞店, 酒店D門卡咪好危險

應該要睇佢有無加密? 如果咁輕易搞店, 酒店D門卡咪好危險
edenli 發表於 2016-10-23 22:04

酒店門卡係唔怕的﹐因為每次客人check out後﹐門鎖會即時轉code(key)﹐除了員工條「百搭匙」外﹐上手住客都開唔番﹐直到再有人入住出新匙卡﹐用新code(key)為止。

由於每次都會轉key code﹐所以舊卡好多時酒店都唔會收回﹐亦唔怕客人遺失﹐便是這個原因。

其實﹐正路都唔會有人複製酒店門卡﹐事關一間房都跟床位提供足夠匙卡﹐客人自己根本無需要複制﹐自己製造自己間房的保安問題。

有無app 可以做到?

係就好, 我都想帶少張卡出街

其實﹐正路都唔會有人複製酒店門卡﹐事關一間房都跟床位提供足夠匙卡﹐客人自己根本無需要複制﹐自己製造自己間房的保安問題。
peter_chan 發表於 2016-10-23 10:30 PM

就是有小偷,租房後複製門卡,以後就可以自出自入了
所以以前要換鎖芯,現在要轉新code
警訊都做過,小偷把健身房和泳池更夜室的鎖匙帶走去配

就是有小偷,租房後複製門卡,以後就可以自出自入了
所以以前要換鎖芯,現在要轉新code
警訊都做過,小偷 ...
TH30 發表於 2016-10-24 12:41

酒店一定唔會犯這些低級錯誤﹐但係一般市民租樓﹐又真係可能忽略轉code這個問題。

至於傳統鎖﹐因為都要錢的問題﹐除非收回自住﹐否則都甚少換鎖的。

由於每次都會轉key code﹐所以舊卡好多時酒店都唔會收回﹐亦唔怕客人遺失﹐便是這個原因

其實﹐正路都唔會有人複製酒店門卡﹐事關一間房都跟床位提供足夠匙卡﹐客人自己根本無需要複制﹐自己製造自己間房的保安問題。peter_chan 發表於 2016-10-23 10:30 PM

我住過香港好多間酒店,check out 都要收返門卡

同埋部分酒店的確不論入住人數,check in只會派一張門卡

我住過香港好多間酒店,check out 都要收返門卡

同埋部分酒店的確不論入住人數,check in只會派一張門卡 ...
kawing 發表於 2016-10-24 13:16

收番門卡﹐都只係番用﹐重新入過條code key入去。

至卡check in派幾多張問題﹐唔夠數正常係可以叫酒店提供足夠數目的。