有無平機晚上影發光招牌清?

或者類似的情況

via HKEPC Reader for Android

招牌夠光的話,平機(紅米之類)影都可以好清。要訣係對住招牌作重點測光,咁樣個牌就唔會爆光。如果你用Frame average測光,就算頂級單反都一樣爆光。

招牌夠光的話,平機(紅米之類)影都可以好清。要訣係對住招牌作重點測光,咁樣個牌就唔會爆光。如果你用Fr ...
leave 發表於 2016-11-9 21:23

手機都有得揀測光模式!?

我想講, 單反如果唔adjust EV 都未必做到你講既野
更何況係手機!?
因為發光體同環境(暗位) 已經係好強既光暗反差
所以只有2 個方法

1. 減EV, 但係會犧牲周圍既光線,
2. HDR
3. 影兩張後制

手機都有得揀測光模式!?

woodywalker 發表於 2016-11-10 00:48

好多手機都可以篤邊個位就測邊個位

方法得一個. 剛日落時間影, 包靚

方法得一個. 剛日落時間影, 包靚
hohohea 發表於 2016-11-10 09:44

我係講座影,佢係大發光螢幕,周圍又關左燈

影到爆晒光

部LG G2 無得set

手指點篤都無用

我係講座影,佢係大發光螢幕,周圍又關左燈

影到爆晒光

部LG G2 無得set

手指點篤都無用 ...
lastphoenix 發表於 2016-11-10 12:13

可能佢對焦同曝光分開。咁你手動減兩三級EV就ok,我暫時未見過有手機相機無得加減EV。

好多手機都可以篤邊個位就測邊個位

jht123 發表於 2016-11-10 01:50

咁即係得點測光啦!

可能佢對焦同曝光分開。咁你手動減兩三級EV就ok,我暫時未見過有手機相機無得加減EV。 ...
leave 發表於 2016-11-10 12:58

無得set呀