上半年最受歡迎五款手机,第一名竟不足千元

http://mb.yidianzixun.com/article/0Ez9dOIB?s=mb&appid=mibrowser&from=singlemessage

真係估唔到係佢

via HKEPC Reader for Android

窮人多

依家科技成熟,零件平左

千零同五六千既手機規格冇以前相差咁勁

我依家都唔會好似以前咁下下追旗艦

魅族第1...結果有D嚇親

六年前 iPhone4 剛出 $5000, 因為無現貨所以買左三叔 GALAXY S $5080 (仲要係水貨),身邊D人好奇覺得點解我要買部咁貴既手機,其實果時真係旗艦都窄窄地。

今年用緊紅米NOTE 3,買果時$1499,身邊D人又覺得點解要買部咁 CHEAP 既機…我想講,我頂你個肺! 唔計幾錢,呢部野SO FAR係我用過咁多部手機,最好體驗既一部,各方面都夠我用無特別短板。唔駛最快,夠用,舊電唔好神經刀就得。

其實用家佔10%,玩家佔10%,消費者 (為買而買) 佔80%

旗艦機的確係造工,Mon,外型,鏡頭,速度都一定會較好

只不過呢個新時代亦不代表平價機不夠一般人用

上面師兄講得啱,依家所謂旗艦機同機王都係八九個月又一代,真係夠自己用就得啦。

六年前 iPhone4 剛出 $5000, 因為無現貨所以買左三叔 GALAXY S $5080 (仲要係水貨),身邊D人好奇覺得點解我 ...
normandy 發表於 2016-11-21 07:22 AM

都係睇需要囉。有d人夠用就得。有d人一定要買旗艦,有d人一定要買一隻牌子。
反而D人成日問人唔明你點解乜乜。人地買乜機都要令佢明白。

via HKEPC Reader for Android

好多年青人都要新款, 我身邊D同事好多都係咁, 跟本唔關夠唔夠用事, 你睇下幾多二幾歲就戴撈就知

心急嘅人,需要勁機。因為UFS 2.0/NvMe真係會快好多。
不過,如果係好似我咁,開Apps都唔介意等一等(其實慢極都係轉一、兩個圈)。
依家啲千元機真係抵玩好多………