問一下v20 xz mate9 三部機腦殘拍照邊部較好

Note7換左之後一直觀望
睇黎睇去年部都好像差唔多
Pixel沒行貨所以不考慮了
V20
xz(拍片一流 照相好像還是手動才行)
mate9(快出港行了但拍照批評好兩極化)
邊部照相較好?

如果期望與NOTE7有相對應既微光相既質量應該三部都有點失望

V20微光之下noise幾多下同幾油畫, 但就多個ultra wide鏡玩

XZ 對焦速度同NOTE 7有得比, 但先天像素密度問題, 微光麻麻地.

mate 9先天雙鏡光圈都係得F2.2, 彩色相就算有OIS加持微光下都應該死緊.
但黑白鏡影微光相效果真係幾OK, 不過會用手機玩monochorme應該係少數

p.s. 見ip7低光相質量差到咁, 厘期都係咁sell 自己個cam低光幾勁..
我只好幫android堆月光機加多個term「微光」

如果期望與NOTE7有相對應既微光相既質量應該三部都有點失望

V20微光之下noise幾多下同幾油畫, 但就多個ult ...
akitohk 發表於 2016-11-26 06:31

咁日光呢?

低光源手機仔都係差,夾硬爆上去抹走details.

用xz 一排腦殘拍成功率高,不過的確偏油畫。縮圖唔會睇得出。有始終鐘意實體快門鍵。

聽聞v20auto會成日自己用高iso. 轉手動質素好好多。

自動拍攝來計用反s7比較好?

自動拍攝來計用反s7比較好?
karon898 發表於 2016-11-26 08:35

三叔旗艦機影相好難有對手

三叔旗艦機影相好難有對手
Miipp 發表於 2016-11-26 08:56

S6 開始好
以前S4,S5 D相差到...

S6 開始好
以前S4,S5 D相差到...
goalsp 發表於 2016-11-26 14:52

s4, s5 同同年代, 同級的機比好差!? 無奶油

我用 note2 時已經好過唔少機

s4, s5 同同年代, 同級的機比好差!? 無奶油

我用 note2 時已經好過唔少機
Miipp 發表於 2016-11-26 15:06

你買部二手S4 ,S5 玩下便會清楚

用緊xz,日拍ok,夜拍不太好,一定要手動較正(SONY幾時有得自動較正)

小弟想換部1+3,但睇過網上論壇影相又輸比***成條街
真係諗唔到有邊隻機好