華為honor v8

大家好,小弟想入部honor v8,有d問題想問問v8既用家~
小弟想入部4+32 FHD版本,想問下32gb rom扣左系統後有幾多gb可以用?
NFC可唔可以check 八達通餘額? 小弟爬過文,有d話得有d話唔得⋯⋯
最後大家對呢部機有咩評價?
Thanks all~

大家好,小弟想入部honor v8,有d問題想問問v8既用家~
小弟想入部4+32 FHD版本,想問下32gb rom扣左系統後 ...
ych2 發表於 2016-12-2 23:19

用緊 4+64 全網通
NFC 可以check 八達通餘額 及 Android Pay

用緊 4+64 全網通
NFC 可以check 八達通餘額 及 Android Pay
stevemak 發表於 2016-12-3 00:13

Thanks ching~

請否icon可否轉繁體字和手寫繁體字?

請否icon可否轉繁體字和手寫繁體字?
patrick888 發表於 2016-12-3 10:48

本身內置繁體中文,
手寫我另外裝用開的 Google 粵語輸入法!

用咗V8高配5個月,基本嘢如通話,影相,聽歌都算OK,各樣都算平均.
國內好多人話個Mon有拖影,GPS差同Wifi斷流,好彩我部都無咩問題.買機時要留意下.
最緊要用套,弧面Mon好易跌爛,我之前無用,坐火車好矮跌落車上已經裂咗.
V8 mon有三種, 分別係JDI, LG同Sharp,買到邊種要睇運氣.
新機時好似有5xGb剩,實際唔多記得.

用咗V8高配5個月,基本嘢如通話,影相,聽歌都算OK,各樣都算平均.
國內好多人話個Mon有拖影,GPS差同Wifi斷流, ...
Baron 發表於 2016-12-3 15:09

想問下原廠有無跟mon貼?
知唔知香港邊到有玻璃貼同保護套賣?
同埋點樣知道自己買到邊款mon?個盒有無寫?
仲有部機用唔用到cmhk既VoLTE架?

小弟想入部4+32 FHD版本,想問下32gb rom扣左系統後 ...
ych2 發表於 2016-12-2 23:19

我都係 check唔到八達通

同埋點樣知道自己買 ...
ych2 發表於 2016-12-3 21:36

原廠無跟Mon貼
玻璃貼同保護套我估福仁有賣V8啲鋪頭會有,可以就去淘寶買啦.
個盒唔會寫用咩Mon,要自己裝個Honor Tuner榮耀調頻器先睇到.
我唔係用CMHK,答你唔到,但喺大陸用移動就有VoLTE,香港用Sun Mobile就無.
另外八達通我都checjk唔到餘額,Android pay就裝到,加到信用卡,但未畀過錢.

同埋點樣知道自己買 ...
ych2 發表於 2016-12-3 21:36

用緊佢個 NOTE 8,
可以答到你volte個問題,其實佢入面係有個on/off位,畀你turn on 個volte,
而我自己正正就用緊CMHK,我都基本上長開,但一定同個4G同開,
因為佢個下拉快捷鍵,都有個on/off 4G既鍵。
之但係又咁,據華為官方forum講,當通話時如果係用緊volte,電話既左上方係有volte個字樣出左黎,但係我又見唔到咁....。仲研究緊.....
因為我都係到手一星期多..