唔見左部手機的問題

我阿爸之前唔見左部手機, 咁用ANDROID裝置管理員想REMOTE洗機係無用的, 因為拾機人一早可能已經拎走原SIM CARD, 打去已經飛去留言信箱, WHATSAPP又無上過線, ANDROID裝置管理員又無法定位

有問題想請教下:
我原本幫阿爸開左GMAIL ACCOUNT, 用來做WHATSAPP的GOOGLE雲端備份,同埋用GMAIL開FACEBOOK ACCOUNT用來打手機GAME
但雖然WHATSAPP係一但將同一手機號碼的新SIM CARD裝落新機並啟動WHATSAPP, 舊機的WHATSAPP就不能用

但那個用來做whatsapp備份的gmail, 即使我後來去GMAIL改左密碼, 但舊手機是否仍自動LOGIN到? 因為我老豆有同時用開其他機, 我發覺佢呢個GMAIL ACCOUNT做LOGIN的GOOGLE PLAY 係無問題如常下載到APPS, 是否代表被盜的手機, 我老豆用同一GMAIL ACCOUNT做LOGIN的野,被盜機都開到, 即使改左GMAIL 密碼?

我有可能會幫佢改備份WHATSAPP的GAMIL ACCOUNT用第二個, 但幫佢開左呢個舊GMAIL又用開埋FACEBOOK玩GAME, 又有其他野, 想睇下如果唔改用返呢個舊GMAIL但改左GMAIL PASSWORD, 是否仍有問題

THX

我阿爸之前唔見左部手機, 咁用ANDROID裝置管理員想REMOTE洗機係無用的, 因為拾機人一早可能已經拎走原SIM C ...
vzv 發表於 2016-12-7 20:33

你阿爸無設置圖形鎖屏咩?

1. 去 https://myaccount.google.com/ login -> Sign-in & security -> Device activity & notifications -> Recently used devices, 揀番部電話, remove "account access", 咁部電話應該再 access 唔到~

2. Google drive -> Settings -> Managing apps -> Whatsapp Messenger, 你可以 delete 左個 backup, 但 delete 左就無, 諗清楚先好做~

有冇報警?

印象中每次google同步會check密碼,你改完密碼,佢下次用相關service就會跳re login option

你阿爸無設置圖形鎖屏咩?
nnd 發表於 2016-12-7 20:41

有, 不過唔知部機係咪仍然100%無被盜機人用到入去?

其實係咪拾左部機, 但有任何方法唔解圖形鎖, 都可以用到入面的野?

又或者有無方法在無解到圖形鎖後,將部機重設原廠設定, 例如接駁PC去RESET到部機? 條友然後可以去當新手機用到?

呢D全部都係我唔清楚的野, 邊位知請告知, 謝~~

1. 去  login -> Sign-in & security -> Device activity & notifications -> Recently used devices, 揀番 ...
砌得就砌 發表於 2016-12-7 20:58

非常感謝~

1. 我入左去,見到我老豆全部DEVICE, 包括被盜舊機同新買的手機以及平板等等, 但被盜舊機個度, 無左「帳戶存取權-->移除」呢項, 係咪同我之前已選擇清除該裝置資訊,(雖然之前已因無法連線而應該REMOTE清除唔到),  所以無得再移除?(有無得現在仍可移除?)

而GOOGLE識以後唔幫被盜舊機連繫我老豆GOOGLE ACCOUNT? 只係我仲在佢GOOGLE ACCOUNT睇到有被盜舊機可選?

定係其實佢舊機仲可以READ到用到我老豆GOOGLE ACCOUNT?

有冇報警?
chue 發表於 2016-12-7 21:04

無呀, 報左都搵唔返, 條友有心飛晒去留言, 據為己有

報警有Q用咩!
回覆 4# chue

印象中每次google同步會check密碼,你改完密碼,佢下次用相關service就會跳re login option ...
samlcy1997 發表於 2016-12-7 21:53

THX
其實你意思係咪, 被盜舊機之前在我改密碼前, 就用緊我老豆GMAIL ACCOUNT, 用緊舊密碼已LOGIN
咁我之後改左新密碼, 被盜舊機因改密碼前已用緊該ACCOUNT, 所以會SKIP左LOGIN, 即使改左密碼都可以仍自動用到我老豆ACCOUNT?

真係好想知, THX