Huawei mate 8 Vs honor v8? 畀啲意見

話說我係有一部國行mate 9 6+128
但set完google framework 已送給阿爸
現時用緊axon7但係電量真係好唔掂同埋成日lag機 特別玩隻爐石仲差過之前嘅舊麒麟935 唔知點解snapdragon820廢到咁
唔排除我會買多部mate 9比自己用
但係續航能力方便好似真係差個mate8 所以就返mate 8同v8來講 好似冇乜太大分別 希望有用過兩者的用家分享心得
我知相機mate8好啲 但係v8又有2k mon 其他差別例如做工方面真係要差成七百蚊左右人仔嗎?

via HKEPC Reader for Android

2部揀我會要v8,有新買新

V8 64G uses Kirin 955 and is 2.5G vs Mate 8's 950 at 2.35G.

I don't have V8 but I have Mate 8 and Note 8.  I think their quality are both quite good.  The Mate 8 seems to be slightly better in finishing.

我Mate8同V8都有,兩部都係頂配,2K屏理論上應該好啲,但實際用就唔覺,V8個屏清係好清,但偏角度時走色大過Mate8, 日常用問題就唔算大,但感覺上就覺得Mate8個屏重好啲,如果真係在乎個顯示質素,就P系會更好,主要係低光時個色準同對比度會更好,specification上無法表示,但用過會知,Mate系個屏大約係iPhone級數,V系會稍差,主要係打側時會覺,但日常用未必會有乜影響,P系就一用就會有感覺稍為好啲,體驗比iPhone要好。
電量就明顯Mate8比V8好,應該比Mate7都要好少少,不過無用Mate7好耐,記唔清楚,P系就同V系電量差不多,真係在乎電量就X系最勁,基本係一日無可能用得哂,以iPhone做對比,Mate比iPhone7+好些少,V就同iPhone7咁上下。
速度就有啲奇怪,Mate系俾你嘅感覺係順而唔係快,基本完全唔會lag,奇順無比,而V8就係快,但偶然會無咁快,但不至於會lag,而Mate就點用都速度一樣,P系個反應近似Mate,又係順同反應靈敏,但唔覺快,使用體驗都好好,以iPhone做標準,Mate同P大約係iPhone6s差唔多或好些少,但點都唔lag,而V8就係來回於iPhone7同iPhone6之間,速度唔係一致,但都係唔會lag。
相機就P>Mate同V,我日常用覺得Mate同V個相機無乜分別。
我自己口味,首選P系,Mate同V就無乜所謂,實際三個系都無問題。

我Mate8同V8都有,兩部都係頂配,2K屏理論上應該好啲,但實際用就唔覺,V8個屏清係好清,但偏角度時走色大 ...
hkwtongme 發表於 2016-12-8 19:00

講最新果代,同一粒cpu(955同950冇乜分別)P9限制左去到某個溫度會降頻但mate8冇限制,所以你話P系係會偶爾冇咁順,mate機身大咁多散熱都一定好d

另外榮耀雖然spec同p系睇落冇乜分別,但用料同造功p系明顯好唔少,特別係造功方面榮耀直頭可以講差p系一班

講最新果代,同一粒cpu(955同950冇乜分別)P9限制左去到某個溫度會降頻但mate8冇限制,所以你話P系係會偶 ...
jso77 發表於 2016-12-8 19:29

實際日常用,P系唔覺會偶然無咁快,V系就會,但點都未到lag。
另外散熱能力就Mate同P應該差唔多,V會差少少,因為我日常用V8偶然會微熱,但Mate同P就最多都係暖,而且邊用邊差電V8會跌到9V0.4幾A(熄屏差有1.5幾A),但Mate就可以維持0.8A左右(熄屏可以有1.8左右),P就0.7左右(熄屏1.6幾),Mate同V個屏差不多大細,5.9/5.7, P只有5.2, 差滿時間就V同P差不多,Mate會慢啲。
做工方面,P最好,大約同iPhone級數,Mate同V其實差唔多,一定要話邊部好啲就Mate會好啲,但可以視為同級,唔似P系就直接可以感覺好啲,但差異真係唔大,因為V嘅手工其實已經唔錯,唔會差過***或者LG嘅非旗艦機。

實際日常用,P系唔覺會偶然無咁快,V系就會,但點都未到lag。
另外散熱能力就Mate同P應該差唔多,V ...
hkwtongme 發表於 2016-12-8 19:54

另外想問下師兄,點解會覺得P系個mon直頭好過iphone?  當然好唔好呢d野好大程度上有主觀感覺成分,但iphone個mon出左名色準同夠光,displaymate測試iphone個mon多項指標都領先業界,就算唔係當今手機屏幕最好果部都一定係最好之一

另外想問下師兄,點解會覺得P系個mon直頭好過iphone?  當然好唔好呢d野好大程度上有主觀感覺成分,但ipho ...
jso77 發表於 2016-12-8 20:44

我有用iPhone,所以先會咁講,數據同測試只係反映出一部份,真正用重係會有輕微分別,比如色準通常都會係某一光度下去測,高咗或低咗嘅光度都有可能會令到色準有偏差,另外背光用嘅LED顯色廣度又係會有影響,呢啲都無喺spec上見到,但自己用一排係可以感覺到分別嘅。
P系機個mon係高光度同低光度嘅水準都好好,但Mate就低光度時會唔夠白,V就低光時反差低,高時有偏色,所以我用V8就用光些少嚟定標準色,另外校到環境光度最低時都唔會太暗,用Mate就只需要唔好自動時有機會太暗就得,因為光暗對色準影響有限,iPhone係呢方面好好,iPhone7又比iPhone6s好,只係低光時反差會差些少,但比Mate要好,但唔及P,P系個光度好似無乜影響色準同體驗,我用過嘅機計,***嘅OLED就算把啦,口味太重,無必要討論,LG嘅G系同華為P系差不多,但低光時似乎P重好,跟住係iPhone7, VIVO X5 pro 嘅OLED,然後到OPPO嘅Find,華為Mate,小米旗艦,V系就普通(Honor系列我用過最靚mon應該係Honor6, 比6+同7同V8都要好啲),但會比小米非旗艦好,其他就唔係太記得。
利申,每部機批次唔同都有可能用唔同供應商嘅屏,所以以上只代表我一個人嘅經驗,唔等於一定會係咁,

我有用iPhone,所以先會咁講,數據同測試只係反映出一部份,真正用重係會有輕微分別,比如色準通常 ...
hkwtongme 發表於 2016-12-9 01:49

國產機來講, 我見過最好既mon係魅族mx4, 當初真係有震撼既感覺, 主觀感覺上仲靚過iphone同LG

我用緊v8我老母用mate 8
樓上講得岩
V8用緊時叉電叉得好慢一定要熄mon叉
Mate8個mon touch係有小小問題
不過我覺得v8 mon令d