家陣 high - res 好似變左基本野,其實係咪真係好聲?

果個sony 認證 high res , 連中階機都有
但D 聲係咪有high res 就代表係ok ?
會唔會有好似LG v10 hifi dac 咁勁?
聽sportify 高音質 only 冇自己rip cd..
麻煩晒

回覆 1# educationer

有DAC唔代表推得靚

聽Sportify的話,就算有DAC都其實係冇乜作用,因為音源都唔太好.....經過DAC之後,可能......

DSEE HX分分鐘更加實際
  1. q3 (~96 kbps)
  2. Spotify手機「低頻寬」設定

3. q5 (~160 kbps)
  4. Spotify Desktop標準串流音質
  5. Spotify手機「優質音質」設定

6. q9 (~320 kbps)
  7. 擁有Spotify Premium的Spotify Desktop可使用「高元速率」
  8. Spotify手機「極致音質」設定(目前只有iOS 和Android)
複製代碼

high res=sony自己認證自己
danny839 發表於 2016-12-31 20:19

肥旭san,咁可唔可以解釋下high res認證係乜野意思?點解high res=sony?

high res=sony自己認證自己
danny839 發表於 2016-12-31 20:19

唔識嘢唔洗自己行出黎話比人知既...
https://www.jas-audio.or.jp/hi-res/definition

其實有hi-res認證只係表示個耳機/播放器可以播放到40000hz以上既頻響
實際音質好唔好仲要睇其他設計
至於有無獨立解碼單元(DAC) or 數字信號處理器(DSP)都好影響音質,耳擴(AMP)/機本身3.5mm/2.5mm/4.4mm輸出功率就會影響推力
一般聽mp3既話買個靚耳機會比追求DAC/AMP呢D來得實際

其實有hi-res認證只係表示個耳機/播放器可以播放到40000hz以上既頻響
實際音質好唔好仲要睇其他設計
至於有 ...
藤原亮政 發表於 2016-12-31 21:23

歸根究底,乜野認證都假,最緊要係睇隻歌既錄音靚唔靚

歸根究底,乜野認證都假,最緊要係睇隻歌既錄音靚唔靚
vaio 發表於 2016-12-31 21:44

錄音再靚都要有好既解碼+好既耳機/喇叭先得既

回覆 8# vaio
回覆 9# 藤原亮政

你哋逼我出絕招

耳機/喇叭再靚都要有聽得出嘅耳,同埋唔會認為自己識嘢嘅心態,因為總有人勁過你