唔打機的話,有外置SD卡,16G ROM夠唔夠用?

Android 4.4/.5.0等,個system 已經食咗5-6G,即係得番10-11G左右,其實夠唔夠用呢?

另外,Android 6/7會食咗幾多G呢?

32G is min. 否則自己攞自己嚟玩
無奈 發表於 2017-1-7 21:04

係, 16GB裝多幾個APP都就快爆, 無得放歌同片喇......

Android 4.4/.5.0等,個system 已經食咗5-6G,即係得番10-11G左右,其實夠唔夠用呢?

另外,Android 6/7會食咗 ...
wyhui5124 發表於 2017-1-7 21:02

比我用 就一定夠用 我而家手機 24.42 GB 可用仲有 16.79 GB

我手機一個遊戲都無 只裝咗 55 個 app

whatsapp 有咩圖片/影片想保存 我就手動搬去記憶卡 其餘一睇完即刪除
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

16G Rom 唔裝大型 games 實夠  

低階都3+32,16不如唔好用

比我用 就一定夠用 我而家手機 24.42 GB 可用仲有 16.79 GB

我手機一個遊戲都無 只裝咗 55 個 app

w ...
別問我是誰 發表於 2017-1-7 21:42

所以懶人就唔夠用,唔係個個好似Ching咁做。

如果上到 6.0 用到 Adoptable Storage 合併手機同SD卡內存就無問題,note 4 雙卡版 16GB Rom 上到 6.0 合併SD內存夠用

如果上到 6.0 用到 Adoptable Storage 合併手機同SD卡內存就無問題,note 4 雙卡版 16GB Rom 上到 6.0 合併 ...
Ronaldino 發表於 2017-1-7 22:26

總覺得合併係條不歸路,如果死sd卡,recover d data   超麻煩

唔打機就一定夠用