千零蚊影相靚既手機

一段時間無睇手機post了,
想出部手機岩呀媽用,
1.主要影下相(中中地質素ok架啦),上下微信
2.電量唔可以太細
3.少bugs
4.budget:1k-2k

半年前出左部紅米note3比老豆用貪佢電量大同老豆少影相,
用左半年都非常非常滿意,畢竟電量是皇道,
但如果想搵影相ok既,除左紅米note4仲有無邊部?
紅米pro香港有嗎?或者華為/ one plus有無d唔錯既手機?

暫時間未有時間睇手機,
如果ching得閒可以分享下
thanks

一段時間無睇手機post了,
想出部手機岩呀媽用,
1.主要影下相(中中地質素ok架啦),上下微信
2.電量唔可以太細 ...
EEDWARDD 發表於 2017-1-14 09:31 PM

紅米pro係有我見ask有。但係水貨。
華為你試下6x。

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# stephen1029dog

thx ching,二手有保還可以,水貨就未必考慮了,因無保養比較麻煩。
一直因兼容性問題用開高通,mtk知道廢唔敢用,但華為既Kirin 655 ching你覺得可以嗎?兼容性,發熱跟耗電方面合格嗎?同高通cpu650/652比如何?

回覆  stephen1029dog

thx ching,二手有保還可以,水貨就未必考慮了,因無保養比較麻煩。
一直因兼容 ...
EEDWARDD 發表於 2017-1-14 10:44 PM

我諗655同高通625差唔多。

我自己真係用緊千零蚊嘅G5工程机得3+32

我用緊Kirin 955 Honor V8,上咗Android 7.0非常順,電量可接受,雖然2K Mon,普通用量都可頂到一日,無咩發熱(我唔打機).

我用緊Kirin 655 Honor V8,上咗Android 7.0非常順,電量可接受,雖然2K Mon,普通用量都可頂到一日,無咩發熱( ...
Baron 發表於 2017-1-15 12:00

我都考慮緊華為國行的機,請問用 WhatsApp, email 等有冇 notification delay 之類問題?謝謝

邊有靚,只有ok
紅米note 2用緊,滿意

我用緊Kirin 655 Honor V8,上咗Android 7.0非常順,電量可接受,雖然2K Mon,普通用量都可頂到一日,無咩發熱( ...
Baron 發表於 2017-1-15 12:00

V8 是 955, 不是655  

華碩ZenFone selfie, 依家行貨1.5k,除咗稍重,其他都幾ok