我想問CPU強弱對部機邊方面效能影響大?

打機係其一, 咁其他呢?

上網, 睇youtube,  multi tasking...呢?

請指點。

打機係其一, 咁其他呢?

上網, 睇youtube,  multi tasking...呢?

請指點。
bbsen 發表於 2017-1-19 14:35

等同入門機vs旗艦機...

via HKEPC Reader for Android

好似咁:
快U係一架跑車,慢U係一架普通私家車,極速(玩機fps)就梗係跑車快喇。
普通咁用,咁架跑車都會爽好多

好似咁:
快U係一架跑車,慢U係一架普通私家車,極速(玩機fps)就梗係跑車快喇。
普通咁用,咁架跑車都會爽好多: ...
wyhui5124 發表於 2017-1-19 14:43

係? 我有部zenfone 3 5.5"副機,同Mate 9/V20都唔見得差好遠(一般操作)
我無試打機。zenfone 3都唔見lag。

其實所有嘢都要經 CPU 運作, 所以對所有嘢都有影響, 問題係你用嘅計算有幾複雜, 得個 programmer 先知, 所以你哩個問題嘅答案係....全部

係? 我有部zenfone 3 5.5"副機,同Mate 9/V20都唔見得差好遠(一般操作)
我無試打機。zenfone 3都唔見 ...
bbsen 發表於 2017-1-19 14:56

速度比較都係安慰下心理, 除非真係兩部機左右咁一齊去比如果唔係唔會話覺得差好多.

而家大部份中上既機速度都唔會話差得好遠, 其實開隻app用1秒同用1.5秒真係冇乜所謂

我無試打機。zenfone 3都唔見 ...
bbsen 發表於 2017-1-19 14:56

X2

但我知同旗艦玩跑分一定比人甩開幾條街

由順暢度到接收力,由用電量到溫度,無一不關。

開 app、開網站流暢度

乜都關 CPU 事