[操作疑難] 救求同事部紅米舊手機充唔到電呀!

救求同事部紅米舊手機充唔到電呀! 同事有部舊架紅米手機, 型號為 HM 1W, 插電有充電顯示, 但一直充不入去舊電池度, 但拎舊電用萬用充電器是可以把電池充滿的, 懷疑同尾插有關, 上淘宝問有些店說是紅米1s, 有些說是紅米2, 請問各位應該買邊一款尾插才合 HM 1W 使用呢? 另外一般不能充電的情況, 大部份是否尾插的問題比較多呢? 請指教一下, 謝謝!

換米note3 / Le2啦,曬時間整

換米note3 / Le2啦,曬時間整
calvinleeabc 發表於 2017-2-10 16:32

老人家用開有感情, 咪試下幫佢整下囉!~

有可能係底板問題

應該係紅米1s, 我果部model no. 都係HM1W

救求同事部紅米舊手機充唔到電呀! 同事有部舊架紅米手機, 型號為 HM 1W, 插電有充電顯示, 但一直充不入去舊 ...
sonycliepda 發表於 2017-2-10 16:30

留意吓電話個叉電位有冇塞滿曬垃圾之類,用支針撩下佢!

救求同事部紅米舊手機充唔到電呀! 同事有部舊架紅米手機, 型號為 HM 1W, 插電有充電顯示, 但一直充不入去舊 ...
sonycliepda 發表於 2017-2-10 04:30 PM

你試下換左條線試下先。

via HKEPC Reader for Android

老人家用開有感情, 咪試下幫佢整下囉!~
sonycliepda 發表於 2017-2-10 16:46

堅持唔換機,唯有買個充電座,最好買埋新電。
http://www.price.com.hk/product.php?p=167752

1/1s/2/2a 全部同一種電, 只係容量差幾十mah

試過紅米2有一睡不起問題, 只要用到冇電自動關機就開唔返
上米家換完底板又正常返