[開箱] 低價唔等於低質,紅米note 4灰黑色版開箱

過左新年,又到買買買嘅時候啦!
家父嘅紅米note 4G版差唔多用左兩年,開始有各種毛病出現。
於是尋日去旺角幫家父買紅米note 4,打破左我連續兩年冇買小米機嘅記錄。

宜家小米啲機換左新包裝,睇落好過以前嘅紙皮盒。
背面貼有通訊事務管理局嘅准用證。
小米張證好似印得特別大?

灰黑色,正面全黑,底下三個虛擬鍵由以前嘅紅色變成白色。
正面預先貼住一張磨砂貼。

背面全金屬好型!
上下兩邊嘅天線條做工唔錯,中間鏡頭冇凸起。
不過指紋識別喺背面,冇正面咁順手。

頂部有耳機插孔,紅外線發射器。
底部有micro USB插孔同埋喇叭。

音量鍵同電源鍵位於右邊,卡槽位於左邊。
側邊有倒角,但對手感冇乜影響。

充電器依然係5V/2A,同紅米note 4G一樣......
跟機嘅卡針......好普通......

順便買埋智能保護套(藍灰色),外表仿皮革,質感都算唔錯。
不過正面嘅窗口真係冇乜實用性,凈係聽電話嗰時先有用。

開箱完畢,感謝觀看。

唔記得跑分添!之後會補翻。

————————
家父成日都喺度玩新手機,搞到啱啱先得閒跑分……

分數去到8萬以上,而且3D測試嘅表現都算係比較流暢,冇明顯卡頓,對得起呢個價格。
想比起以前嘅MTK,宜家嘅MTK總算係達到左主流水平。
不過想要挑戰高階機市場,似乎仲有好大難度。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 2# calvinleeabc

唔覺,MTK helio系列嘅機雖然賣得平,但性能好過以前嘅MTK好多,值得一試。

回覆  calvinleeabc

唔覺,MTK helio系列嘅機雖然賣得平,但性能好過以前嘅MTK好多,值得一試。 ...
hk133 發表於 2017-2-12 19:09

Lineage 14.1到而家都無就知mtk支援垃圾 要買都等note4x

via HKEPC Reader for Android

有紅外線

有冇aosp的原生 android rom?

有紅外線

有冇aosp的原生 android rom?
Cartesius 發表於 2017-2-12 19:30

https://forum.xda-developers.com/redmi-note-4/development
勁多bug唯有adui

Lineage 14.1到而家都無就知mtk支援垃圾  要買都等note4x

via HKEPC Reader for Android ...
calvinleeabc 發表於 2017-2-12 19:11

都無乜邊部 MTK 機可以有有牌子國際版旗艦機咁玩味重 (係呀講緊 5 6 年前,依家仲有 custom 6.X / 7.X 食果啲 Samsung  S/Note 呀)
可惜的是普通用家好多都唔會睇呢啲的了,但求穩定無病無痛用到兩年就算,理得你 Android 6 7 8 9 10 11 啦,硬件唔壞的話就再戰多幾年得幾年

都無乜邊部 MTK 機可以有有牌子國際版旗艦機咁玩味重 (係呀講緊 5 6 年前,依家仲有 custom 6.X / 7.X  ...
QAFHK 發表於 2017-2-12 19:59

要用得耐,xda support好緊要,雖則普遍人唔識,比外表吸引而買

回覆  calvinleeabc

唔覺,MTK helio系列嘅機雖然賣得平,但性能好過以前嘅MTK好多,值得一試。 ...
hk133 發表於 2017-2-12 19:09

岩岩開始用可能係既,但係用落你就知乜事,可以好肯定講如果X20同652,我一定簡652

幾個老餅同事用緊!!算系幾唔錯機