賣舊機前點樣剷data最徹底?

我知PC 平時delete file, 就算清空埋recycle bin, 啲data其實仲係度, 可以俾人recover得番.
唔計消磁, 最徹底就係random bits overwrite成隻HDD幾次.

但電話SSD通常係點做? 用咩app? SSD overwrite幾次咪好傷?

我知PC 平時delete file, 就算清空埋recycle bin, 啲data其實仲係度, 可以俾人recover得番.
唔計消磁, 最徹 ...
ahlhkepc8899 發表於 2017-2-25 17:12

通常reset回去出廠設定就清哂所有資料。

唔包HD/SSD/SD 最穩陣~

如果驚overwrite多次傷HD(內存),你平時用有計WRITE 左幾多次,WRITE 緊邊個磁區咩?平時用就唔驚?區區 幾次十次有幾驚丫

電話回復原廠設定基本就OK,清到內存就得,最多雙清~
如果驚人o個去比人修復,就唔好囉去放啦

唔計消磁, 最徹 ...
ahlhkepc8899 發表於 2017-2-25 17:12

wipe data/factory reset最徹底

回覆 1# ahlhkepc8899

首先加密 + 極長password
然後洗機,基本上搞掂架喇

你反正都係賣架啦,如果你覺得你啲資料真係咁重要,寫多次都無傷大雅嘅

我做法係抄戲入去,爆左之後delete, 再抄爆一次,之後回原廠設定。

洗系統,再自刷番原版本入去

任何儲存媒體要徹底刪除資料又唔破壞媒體本身,都係離不開重覆寫滿佢幾次架啦⋯⋯
16GB咪隊夠12GB(通常有至少4GB係系統ROM)甜片入去再雙wipe再重覆兩三次咪得囉

寫滿XXX次囉

①充電100%以恢復原廠設定,熄機,拆Sim & SD, 重啟
②入Recovery 雙三清,重啟
③首次使用設定,勿入Google帳號,加密主機儲存,密碼1234567890abcdefg
④去X网下載垃圾片填滿內存為止,寫一次就夠,flash Mem 根本唔使消磁!!!!!
⑤充電>50%以恢復原廠話定,輸入該水蛇春密碼[唔記得就自尋煩惱],重啟
⑥首次使用設定,勿入Google帳號,勿加密,密碼88888,用label紙貼機背畀買家
⑦熄機