魅族:20分鐘充滿3000mAh!!!

快D出就好

原文:http://news.mydrivers.com/1/521/521459.htm
今天下午,魅族在巴塞羅那MWC 2017大會全球首發了第三代快充技術—— Super mCharge,號稱20分鐘充滿一部手機(3000mAh)。
據了解,Super mCharge是魅族推出的第三代快充技術(mCharge 18W,mCharge 2.0 24W),採用11V/5A 全新高壓直充方案,最高功率可達55W,20分鐘即可充滿3000mAh電池,相比普通充電速度提升5倍以上。
魅族Super mCharge將大電流快充、大電壓快充各自優點融合,實現了發熱低、高效率。使用創新的電荷泵技術——兩組電路,直接輸出一半電壓,可讓充電效率高達98%,領先普通方式9%效率。
在充滿3000mAh的電池後,現場測試機最高溫度僅38℃左右,相當於人體正常體溫,又快又涼。
當然,在55W的功率下,普通的數據線、適配器、電池已經無法使用,魅族從頭到腳換了一遍:數據線規格提升到20V/8A,最高可傳輸160W的電力,留足三倍的安全餘量,充分保證線材的安全。而全新定制的安全電芯可以做到800次循環充放電後依然擁有80%以上容量,足夠用戶正常使用兩年左右。

此外,Super mCharge還擁有電壓、電流監控調節機制等10重安全保護。還有全新加入的E-Mark智能安全芯片,為充電安全提供動態保障。

有高通quick charge, oppo dash charge, 華為super charge, 依家又多個mcharge. 連線都要用特制type c線
幾時先有得個統一standard

回覆 2# 唐賓南紀念中學

我覺得魅族呢個快充技術其實應該係USB PD?

補充:原來真係USB PD! 果然有考慮到通用性。
http://chinese.engadget.com/2017/02/28/meizu-55w-super-mcharge/

再睇真啲,原來係“支援USB PD”……

回覆  唐賓南紀念中學

補充:原來真係USB PD! 果然有考 ...
hk133 發表於 2017-2-28 19:10

好似前兩代已經係相容USB PD,只不過去到 55W 應該都唔會上淘寶買線,用到還用到,但唔驚爆咩。。。

好似前兩代已經係相容USB PD,只不過去到 55W 應該都唔會上淘寶買線,用到還用到,但唔驚爆咩。。。 ...
ok12345 發表於 2017-2-28 19:25

高v數充電對線材要求低d
例如好多router火牛係12v 2a, 條線都係好香雞

一d雞線用5v充電既話,可能上得1.5a
但用12v可以上到1.5a或2a

快啲出新電池技術好過狂谷充電..

爆時應該都好勁下
domumu 發表於 2017-2-28 20:04

notebook 電腦爆時咪仲勁

垃圾u無用,都係835屈

via HKEPC Reader for Android

回覆  唐賓南紀念中學

補充:原來真係USB PD! 果然有考 ...
hk133 發表於 2017-2-28 19:10

如果係USB PD 就唔會講到係自家技術啦
而且USB PD 都唔SUPPORT 11V