其實手機發展係未到左BOTTLENECK ?

除左不斷增強硬件性能......

現在只係不斷加下RAM,STORAGE .....

要去到5G 時代,先可再有大突破...

睇吓用乜角度睇,如果只係用嚟當電話用,十年前都可能已經到頂,如果要當隨身工具就重有大把空間發展,未有耐到瓶頸。

好多廠都係到摸索緊新方向
由當初既彩mon,  3G/4G, 觸屏,上網,到而家既VR, 手機DAC, 玩模組等等
雖然好多成品/科技都成為唔到主流
但係的確係有實行緊

除左不斷增強硬件性能......

現在只係不斷加下RAM,STORAGE .....

要去到5G 時代,先可再有大突破... ...
soho888 發表於 2017-3-19 02:18 PM

the next big thing最大可能係flexible phone

the next big thing最大可能係flexible phone
師奶股神 發表於 2017-3-19 14:34

我認為網速同網絡安全,起左好大限制....

現在只係不斷加RAM,STORAGE ,快D CPU ... 相機好D ,MON 正D ...

但去到現在水平,再UPGRADE 已經係多餘......

相機應該仲有好多野搞,仲有系統優化,backup restoration。

835+6+128+5000mah核電先叫完美

4G其實已經幾快吓(一般應用),同5G未必好大分別,反而電池係bottleneck,但好難再會有好似以前由feature phone轉去smart phone咁大分別。

我都覺得網絡已經夠快,再加快其實同upgrade cpu冇分別,都係唔係啲咩創新突破嘅事情

跟而家嘅主流方向已經無乜發展,因為對用戶體驗已經無乜分別,例如4G同6G RAM,64G 同 128GROM, 甚至625 同 821 CPU, 除左跑分之外,平時用根本感覺唔到分別,
即使Display 都一樣,雖然好都機都去到1440P,但係你話比水果用家你部機重係750P 好落後,佢地都唔CARE.
電池雖然係一個方向,因為部機用到一日同兩日係好大分別嘅,但係化學嘅嘢係好難進步,唔同 CPU或 RAM 係物理工藝。