想請教帶LG G5 去整機的 Backup 準備

部 G5 Mon 出現了少少問題, 想拎去LG 維修, 之前試過可要求 LG 唔洗 data。 但以防萬一, 想backup 定 data, 想請教。

我而家 G5 用緊1張16GB sd card

(1)我是否應該用 LG 內置 LG Backup 去SD, 再到時還原返? 咁我應該買張新的大GB 數sd card 作backup?

(2) 維修期間我會用住後備機 Moto G 1代用住先, 但我需要keep 住用 whatsapp, 是否先在LG G5 backup whatsapp history, 再在 Moto G register whatsapp download 返history, 到時 G5 整好在再在 Moto G backup history 然後在G5 restore?
期間會唔會遺失history/人地 send/receive相片/影片

(3) 有冇其他野我需要留意? 謝謝大家

買張64GB La...$14x已有張
用Lg backup-->sd card
whatsapp...用whatsapp backup已ok
另ー選擇...茄子傳輸apps

Airdroid飛落電腦最方便

via HKEPC Reader for Android

買張64GB La...$14x已有張
用Lg backup-->sd card
whatsapp...用whatsapp backup已ok
另ー選擇...茄子傳輸a ...
buscocamp 發表於 2017-4-3 13:09

謝謝師兄
請問 sd card 有冇推介?

我咁用將 whatsapp 轉去moto G 再遲 d 由 moto G 轉返 G5 是否可100% 保存所有 record?
怕 moto G 太舊會有野冇左

返返問題(1)
我而家用緊16GB SD , 拔左佢會否有影響, 怕有app 用緊尼張 sd , 如拔掉會用唔到或 backup 唔到

另外幫屋企人問埋
如果佢想將 whatsapp history 由 android 轉去iphone 4 , 係咪都可以用whatsapp backup 就可? 會否有相片/影片因為咁而冇左?

感激解答

Airdroid飛落電腦最方便

via HKEPC Reader for Android
calvinleeabc 發表於 2017-4-3 13:17

即係用電腦backup?
請教該如何運作

LG bridge. LG Airdrive.

謝謝師兄
請問 sd card 有冇推介?

我咁用將 whatsapp 轉去moto G 再遲 d 由 moto G 轉返 G5 是否可100%  ...
kennethchong 發表於 2017-4-3 13:18

sd card :
禾買samsung evo 同Toshiba 64gb class10架咋,平丫嘛,禾買果陣只係$110~$120左右~
不過家陣買已貴左d!

old news:
WhatsApp 都搬到!Android 轉 iOS 手機全攻略 2015
https://hk.mobi.yahoo.com/home/w ... 2015-064812191.html

最緊要有冇D咩GAME 又課左錢的, 引繼好緊要

最緊要有冇D咩GAME 又課左錢的, 引繼好緊要
rion 發表於 2017-4-3 16:10

好在我唔玩 game

sd card :
禾買samsung evo 同Toshiba 64gb class10架咋,平丫嘛,禾買果陣只係$110~$120左右~
不過家陣買已 ...
buscocamp 發表於 2017-4-3 14:49

竟然會升返價
係咪都係 SSP 黃金最平喇?

同埋多謝師兄指點