有冇C兄用緊小米5S? 啱啱入手刷左LineageOS好好用!

Search hkepc發覺冇乜人討論呢部機, 最近見Lineage OS 啱啱開始有Support, 即衝左去買部黎試。
福仁水貨, 128Gb版先2千7算抵玩, 初初兩個Lineage Version有Bug, 指模耐唔時會出error解唔到鎖,啱啱今日有新version, 連呢個bug都fix埋, 正!

對比手上部行貨HTC 10, 最主要其實係部HTC 10得32Gb係死症(雖然有得插sd card但耐唔時就要搬file過去好煩), 但HTC 10有防水用得安心D, 用黎聽歌音質明顯比小米5S好
而小米5S啱啱出果陣好多人鬧過嘅超聲波指模sensor, 用落其實解鎖都好快, 係間中會認唔到, 成功率比HTC 10嘅電容sersor低小小, 但唔算有咩影響

近年D機款更新得咁快, 其實追都追唔切。 上季旗艦嘅SnapDragon 820/821機款, 對我黎講速度夠快, 亦有QC快叉, 都夠晒用,
有幾部都唔錯嘅820/821機款, HTC 10 64Gb、小米5S、LG G6, Samsung S7前排都見有D跳樓價水貨機,  價錢大約2千尾到三千中, 抵玩過最新835機款多多聲

p.s. 小米5S同5S plus根本兩款完全唔同嘅機黎, 對我黎講最大公別係, 5S個相機鏡頭IMX 378係Sony高階款, 5S plus個雙鏡就用質素差好遠嘅Sony IMX 258

5s個所謂超聲波指紋極為垃圾, 從未用過成功率咁低既指紋解鎖, 即係等於叫人唔好用, 有=冇

5s個所謂超聲波指紋極為垃圾, 從未用過成功率咁低既指紋解鎖, 即係等於叫人唔好用, 有=冇 ...
jso77 發表於 2017-6-20 16:53

我完全冇用過小米個Rom, 唔知係咪差成咁
家下flash 左Lineage OS就冇乜野

我完全冇用過小米個Rom, 唔知係咪差成咁
家下flash 左Lineage OS就冇乜野
Argon 發表於 2017-6-20 16:56

如果用雙卡既話, 以前cm有一個好大既問題係冇得disable其中一張卡, 一定要著晒兩張, 唔知LOS有冇得disable, 我相信都係冇

竟然有小米6 唔買去買5s。。   

用緊 小米6
lovemi 發表於 2017-6-20 16:57

小米6價錢唔算貴好多, 不過我係純粹睇有冇Lineage Support, 未有的話, 對我黎講係用唔著

如果用雙卡既話, 以前cm有一個好大既問題係冇得disable其中一張卡, 一定要著晒兩張, 唔知LOS有冇得disabl ...
jso77 發表於 2017-6-20 17:00

Lineage有呀, 可以逐張card enable/disable

因為epc好多人唔鍾意小米, 所以冇人出post...

因為epc好多人唔鍾意小米, 所以冇人出post...
rcyw 發表於 2017-6-20 20:56

唔係丫嘛??? 一大班呀叔托小米大腳wor~~
不過講真,,,依家小米6都去到2千幾人仔. 我寧願買大牌中階

唔係丫嘛??? 一大班呀叔托小米大腳wor~~
不過講真,,,依家小米6都去到2千幾人仔. 我寧願買大牌中階 ...
longleg 發表於 2017-6-20 09:34 PM

同你相反,大牌中階最屈水。

via HKEPC Reader for Android