想問一下關於IPHONE4 的BACKUP

我係用ITUNE去幫人做BACKUP的
我自己係用WINDOWS 7 的

咁我想問一下我用ITUNE BACKUP 係咪唔會BACKUP電話內的歌,相, 和片的?
只係會BACKUP D APP 野?

同埋我如果唔會BACKUP 相, 歌和片的話
那我就就自己BACKUP吧?
我IPHONE4連接到PC , 佢出左個個DRIVE可以比我見到有個DICM FOLDER , 再入去有幾個不規則名字的FOLDER
每個FOLDER 都會有一些相同片呢
咁我就想全選所有FOLDER 之後就COPY貼上OC 去啦
但佢次次一定會貼到一半冇故唔複製了...........唔會彈ERROR................
咁我就入去每一個去FOLDER COPY SELECT返D相就COPY 再又OK  WO
不過係要每一個FOLDER 咁去做姐~~
但我做完之後..............我係ITUNE 見到最下SHOW我的相片SIZE 應係.有5.8G
但係COPY 我出來的相和影只有4.8G容量...............
我想問一下,,,,,,,,,,,,,咁我重應該點BACKUP 去相同片...............
係咪WINDOWS 同IPHONE 個相性係咪咁差的................?

其實ITUNE 看到的視訊, 同相片係分開計算的? 因為只係看到相片的大小都有5.8G 了未計視訊........~ 但我COPY哂D野出來係片同相來的了都係得4.8G..........

係咪我有咩做漏OR做錯,,,,,,,,,,,ITUNE 係最新版的了............

To extract files from iphone, I prefer using iphone PP助手 ( download at http://www.25pp.com/)
No need to JB..

我用左好多年都唔太明白
因為通常都係backup, restore攪掂

歌同片基本上係由iTunes sync過去, 唔係sync的應該係跟App
抽file我用iFunbox, 唔敢用簡體software

To extract files from iphone, I prefer using iphone PP助手 ( download at )
No need to JB..
tomleehk 發表於 2014-9-22 00:20

一定要用軟件?
姐係兼容都差.........?

我用左好多年都唔太明白
因為通常都係backup, restore攪掂

歌同片基本上係由iTunes sync過去, 唔係s ...
Konakona 發表於 2014-9-22 02:03

我唔鐘意用APPLE 就係咩都經ITUNE.........FILE.控制自由度大減...........
E+用ITUNE 都係會過唔D哂野............... 又有D係另類跟APP先過到??
咁姐係要點做先可以完整過到D相同片...................

一定要用軟件?
姐係兼容都差.........?
SIFAI 發表於 2014-9-22 12:40

The concept of Itune is to sync/backup/restore... not for file management....

我試左成個DCIM抄出來都無問題
抄出來size唔同iTunes show嗰度可能佢計埋sync入去嗰啲

sync入去嗰啲野正常係抄唔到出來, 所以要用其他sofware抄

The concept of Itune is to sync/backup/restore... not for file management....
tomleehk 發表於 2014-9-22 13:59

但係APPLE 有咩官方APP 係FOR FILE MANGERMENT?
其實呢樣我覺得好重要WO...........要知自己的FILE在那同方便調動呢

我試左成個DCIM抄出來都無問題
抄出來size唔同iTunes show嗰度可能佢計埋sync入去嗰啲

sync入去嗰啲野正常 ...
Konakona 發表於 2014-9-22 14:09

所以點解官方有一個APP 可以統一哂咁做?
要就返唔到APP 去做先拿得返出來??
咁好麻煩............

This is because Steve Job had a mind set different from many many persons..

He decided/design
e.g.
1) iphone unable to replace battery easily..
2) iphone not to support flash..
3) iphone unable to transfer files with other smartphone via bluetooth..

I believe these are the reasons why some iphone users switched to Android world..