大家覺得邊部好啲?

Apple iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy Note 4 Com…:http://youtu.be/HAq2FNYylg4
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

硬件上兩部差別唔係太大,要揀就係揀iOS定android,俾得咁o既價錢,俾我就唔會揀***

硬件上兩部差別唔係太大,要揀就係揀iOS定android,俾得咁o既價錢,俾我就唔會揀*** ...
wyhui5124 發表於 2014-9-29 12:00

Me2 android 實在太。。。
幾勁的cpu都沒用 android 行起上來都係沒ios禁順

iOS 8.0/ 8.0.1令人對Apple 失信心
不過要揀兩部,一定係iPhone

(Sent from HKEPC iPhone app)

我試過note 4. 幾輕幾薄

via HKEPC Reader for Android

當 iPhone 有大mon
Note 既優勢已經無以前咁獨特

硬件上兩部差別唔係太大,要揀就係揀iOS定android,俾得咁o既價錢,俾我就唔會揀*** ...
wyhui5124 發表於 2014-9-29 12:00

凈係 ips v. amoled , 我已經識點揀

凈係 ips v. amoled , 我已經識點揀
aleck_choi 發表於 2014-9-29 14:37

me too

雖然剩講外型note4比ip6+靚d
但其他野唔需要講或比較,剩係amoled已經唔會再考慮***

me too

雖然剩講外型note4比ip6+靚d
但其他野唔需要講或比較,剩係amoled已經唔會再考慮*** ...
akitohk 發表於 2014-9-29 14:59

師兄,amaoled 有咩唔好處呢?

師兄,amaoled 有咩唔好處呢?
OhlinsHK 發表於 2014-9-29 20:22

amoled 係每粒sub pixel 依靠有機發光體去發光
發光得多會有耗損,耗損得多個一粒sub pixel 就會變暗,即係色衰退
因為每粒sub pixel 顯示既野唔同,所以每粒subpixel 耗損都會不一
另外藍色子像素耗損會最快,跟住係紅同綠
一d光d一d暗d,做成一般人講既燒印,但整塊面板顏色不一致比燒印更早出現

另外仲有既係samsung amoled用既sub pixel排列係diamond pentile matrix
一般主流既mon都係由加色法既3個主色紅藍綠三個子像素組成一個完整既像素去顯示唔同既顏色
但samsung amoled厘幾代都係用2組2個子像素分別係紅綠同藍綠去顯示唔同既顏色
但靠一粒pixel係唔可以顯示完整既顏色,一定要同旁邊既sub pixel 借顏色
好在依家去到2k mon,一般顯示問題唔大,但顯示白底黑字既時侯,
黑字既邊緣會出現紫色既邊,我個人就睇得唔多舒服..

另外睇過好多amoled 都比背光既lcd 刺眼

哈哈,講得太多了,又會比盲盲反***大聯盟插我盲反了