請問有用 6+ 的版友, 係咪成日都用橫畫面 ?

畫面會唔同左. 睇野唔同左.
好用 D ?

6就做唔到......

我反而覺得好煩...
又無得disable 180度轉向,成日訓係張床度用都唔方便,要lock rotation

我反而覺得好煩...
又無得disable 180度轉向,成日訓係張床度用都唔方便,要lock rotation ...
akitohk 發表於 2014-10-5 17:16

即係好似 IPAD 咁, LOCK ROTATION, 可能你唔慣.

但橫向軟件. 好用嗎 ?

即係好似 IPAD 咁, LOCK ROTATION, 可能你唔慣.

但橫向軟件. 好用嗎 ?
bobopig 發表於 2014-10-5 17:31

ipad 有得lock死橫向或lock死直向
但6plus只有lock死直向,同埋無得改mute制做rotation lock,方便程度完全唔係ipad個皮

橫向apps其實無咩特別,可能係ipad同android 玩慣了.

ipad 有得lock死橫向或lock死直向
但6plus只有lock死直向,同埋無得改mute制做rotation lock,方便程度完 ...
akitohk 發表於 2014-10-5 17:35

你又換左頭象 ? 爭 D 唔認得你.

原來係咁解, 明二樓講乜了.

原來只可以 LOCK 死直畫面. 咁咪同 ANDROID 一樣. ANDROID 開左 ROTATA, 有時訓係度用電話, 有小小斜左又變番直畫面. 一唔用 ROTATE 就變番直畫面. 好麻煩.

原來 I6+ 都係咁.....MUTE 制我 IPAD 都係用黎做 MUTE. 慣左. IPAD A 2 傳冇左呢粒制, 搞到都唔知換唔換 IPADA2 好......
可能佢咁做, 就番電話APPS統一掛.....否則要就 6, 唔想寫兩舊野出黎掛.

可能俾網頁介紹誤導, 講到好似好好用咁.....

IPHONE 有假LOCK橫嘅 但唔方便囉
1. 先LOCK ROTATION
2. 開ASSISTANCE TOUCH
3. 裝置->旋轉->選橫向
但SLEEP再WAKE 會轉番正, 又要重覆一次步驟3

正常橫向係唔差, 但無預你訓住用咁解...

本人用 ipad 時都好少打橫.............除非個 apps 限左.....用埋播片
所以對我黎講無咩用.......

本人用 ipad 時都好少打橫.............除非個 apps 限左.....用埋播片
所以對我黎講無咩用....... ...
wing1234 發表於 2014-10-5 23:16

咁你都講得O岩, 我都係多數打直.
用地圖就冇分, 睇片局住打橫.....
雜誌又多數打直....

我用6+ 個一個禮拜,係褲袋拎部機出黎,個畫面成日 180 度反轉左..
因為慣左一插隻手落褲袋,指公就會掂到個home button
5s / 6 有touch ID 所以好快就開左機
6+ 因為有 180度 orientation,所以拎到部機出黎個screen 係180 度反轉
所以呢個問題的確係有d 煩
remark : 我多數聽筒方向向下咁入前褲袋

另外橫畫面打字 佢有2 個keyboard layout ,用多功能個 layout 簡直係地獄

setting / email 個橫畫面其實就得啖笑

希望佢快d 加番左上下倒轉呢個 toggle