[測試] 其實iphone 6影相質素方面好不好得過SONY 手機??

單比較像素方面

SONY 手機已經高好多倍,,部Z 有成2000像素

IP6得800

去apple store 自己試機玩下
咪知囉

Sony 手機如影相都靚唔過iPhone 就真係無左個強烈賣點。

iPhone 只係保持質素就夠,今次賣點係240fps 720p.

象素大就等如好?  有咁簡單就好囉
不如睇下指標性網站dxomark點睇
http://www.dxomark.com/Mobiles/A ... phone-image-quality

老老實實, 用iphone 係貪佢個攝影系統穩定,
上次坐船, 比部機我媽子point to shoot 都準焦冇手震,測光又ok.
唔係話Sony唔好..只係Sony Sensor 唔係真係咁靠得住..

回覆 5# kedros5

老老實實, iPhone 好似都係用 Sony Sensor ....

回覆  kedros5

老老實實, iPhone 好似都係用 Sony Sensor ....
鵝仔 發表於 2014-10-7 10:33

冇錯,但係2隻sensor行唔同路線,iPhone用果個版本有新科技但低像素
Sony自己 Z2/Z3就賣高像素,不過就冇個新FocusPixel
其實iPhone 6既FocusPixel技術同SONY NEX相機個Sensor相位對焦好相似~
可能Apple花左鈔票同Sony買使用權,順手搵埋佢做供應商

而Software方面都係唔同取向,
Apple主力響影完果陣幫你執相(色溫/手震/NR)
Sony主力谷影之前用智能Mode 幫你開背光/美肌之類既setting

老老實實, 用iphone 係貪佢個攝影系統穩定,
上次坐船, 比部機我媽子point to shoot 都準焦冇手震,測光又ok ...
kedros5 發表於 2014-10-7 09:46

我用iphone5影勁易出手震相, 不過測光, 色溫方面就真係比我部n5可靠

6都無ois真係有D卻步, 6 plus又太大, 未係時候全面轉會

冇錯,但係2隻sensor行唔同路線,iPhone用果個版本有新科技但低像素
Sony自己 Z2/Z3就賣高像素,不過就冇 ...
棋靈王~藤原佐為 發表於 2014-10-7 10:40

Z3 而家玩緊, 白平衡真係

我用iphone5影勁易出手震相, 不過測光, 色溫方面就真係比我部n5可靠

6都無ois真係有D卻步, 6 plus又太大 ...
joe 發表於 2014-10-7 10:53

我用 5 /5s 都無你個現像

反而拎親 android d 機.......影親都郁.........個 ios 唔夠...光圈唔夠大.......android 用到好慢快門...........

我指果 d android 機係 s4 ...note3....個閃燈仲得人驚.......以為自己用緊單反.......閃光同步咁.....
:( 閃完,原來都未影.......一郁......唔知影左咩出黎