iPhone 6 plus 慢過 6

初頭我都唔信,但見不少Plus 用家投訴有lag機情況,而6 就冇。

睇番個spec ,原來兩部機的 CPU 和 Ram 是一樣。

但plus 要推一個更高解像度的Mon 。

相信原因在此。

ipad解析度仲高啦... 我比較傾向覺得 IOS8未對6+做優化
睇下8.1點

ipad解析度仲高啦... 我比較傾向覺得 IOS8未對6+做優化
睇下8.1點
asteea 發表於 2014-10-18 13:04

我開頭都好似你咁諗, 但後尾先醒起. IPAD 就算同 同一代 IP 行同粒 CPU, IP 係鎖速. IPAD 行係高速過佢....所以 IPAD AIR 粒 A7 行 20XX 芒都幾順.

不過 IPAD A 一開頭用 IOS7 , APPS 去主畫面個時都會窒. 好似升去 7.1 解決番.

所以有可能.

跟本8.0.2 好有問題
連原裝app, wifi , appstore , 成日hold 死左起到行唔到
有時要重新開機先正常

幾時出8.1呀

我開頭都好似你咁諗, 但後尾先醒起. IPAD 就算同 同一代 IP 行同粒 CPU, IP 係鎖速. IPAD 行係高速 ...
bobopig 發表於 2014-10-18 17:07

其實 iPhone 5S 同 iPad Air 粒 a7 分別不大,只係前者行 1.3Ghz 後者行 1.4Ghz
iPad Mini Retina 更加同 iPhone 5S 一樣行 1.3Ghz
A8 快過 A7 ,所以冇理由唔夠力推 iPhone 6 Plus
相信都係優化未做好

不過 iPhone 6 順過 iPhone 6 Plus 就一定,大家同 cpu 同 ram, 解像度低當然會好 d
但我用左 6 plus 成個月,除左個別 app 未 update 有 bugs 之外,iPhone 6 Plus 絕對係好順
至少唔會差過 5S

I would assume the smaller iPhone 6 would be faster than the iPhone 6 Plus because of the extra pixels and bigger screen size on the Plus.

The small iPhone 6 is not true HD unfortunately.

睇下8.1點
asteea 發表於 2014-10-18 13:04

其實我一路都覺得ipad (就算去到air1) 都唔多順的
見今次air 2 gpu快air1 2.5x,興趣比較大

係apple store玩過2部, 唔覺得6明顯快過6+

其實 iPhone 5S 同 iPad Air 粒 a7 分別不大,只係前者行 1.3Ghz 後者行 1.4Ghz
iPad Mini Retina 更加同 ...
killercheung 發表於 2014-10-19 17:00

其實我頭先都試多陣去玩, IP6 用 IOS8, 拉左拉右, 其實都係窒, 只係 IP6+ 仲窒.  先感覺 6 係好順, 6+係有問題.
所以根本本身個 IOS8 係有問題.

其實我一路都覺得ipad (就算去到air1) 都唔多順的
見今次air 2 gpu快air1 2.5x,興趣比較大 ...
akitohk 發表於 2014-10-19 21:01

去到 7.1 好似順番好多......

夠境係未優化好個 IOS, 定係未用盡粒 CPU..............?