[重點討論] iCloud Photo Library VS My Photo Stream

大家都上左 8.1 時, 有人會好開心因為多返個"相機膠卷". 不過, "相機膠卷" 只會係你 Disable "iCloud Photo Library" 的情況下才會出現... 如果你獨立得一部 iDevice 影響不會大, 但如果你又有 Mac機, 又有iPad, 成件事會變得好複雜.

先分分 "iCloud Photo Library" 同埋 "My Photo Stream"

"iCloud Photo Library" vs "My Photo Stream"
1) 當你影完相會自動同你放上iCloud (兩者一樣)
2) 儲存容量佔用你的iCloud Storage vs 最多存1000相張及保存30日, 不佔用iCloud容量
3) 所有相片會自動PUSH去你所有 iDevice (兩者一樣)
4) 可以選 "原相"推送 或 "最佳質素"推送 vs 原相推送
5) 於任何一部機DEL相, 其他機都會DEL vs My Photo Stream都會, 但我自己試過, 唔係成日得
6) 係任何一部機上EDIT相, 其他機上會SYNC個EDIT setting vs 互不影響
7) 相片可於電腦用icloud.com睇返 vs 要安裝iPhoto(Mac) 或 iCloud(PC)

咁我既煩腦黎啦:-
以下係我既配置 ip6 64GB 及 iPad mini R 16GB

現時兩部機都開左 iCloud Photo Library... 但因為兩部機個容量有好大差距, iPad Mini就黎爆storage.
如果我係 iPad Mini上 del相, 又會 del埋 ip6上既相... 係呢個情況只可以 iPad Mini set 返用 "My Photo Stream", 但就會放棄左某D function.

我建議應該俾人SET每部機最多保留幾多Gb既iCloud Photo Library既相

另外有個問題:-
iP6  係 64GB, 但iCloud得5GB... 咁如果我影爆左5GB, 會點呢? (暫時未試)

------------ 大家分享下啦 ------------

咁如果我影爆左5GB, 會點呢? (暫時未試)
加錢上20GB

咁如果我影爆左5GB, 會點呢? (暫時未試)
加錢上20GB
smkingking 發表於 2014-10-21 10:11

咁我咪要加錢加到64GB以上....

蘋果今次都幾成功... 我真係會諗諗賣左部 iPad Mini 16 換部 64去配合返個 iCloud Photo Library...

感謝師兄詳細分享,想問下如果delete 相片於手機內的storage,是否會同時delete 相片於iCloud photo library ? 或是每次影完相後,“相”不會佔用手機的storage,而是佔用iCloud storage?

感謝師兄詳細分享,想問下如果delete 相片於手機內的storage,是否會同時delete 相片於iCloud photo library  ...
hsc11hk 發表於 2014-10-21 10:28

如果delete 相片於手機內的storage,是否會同時delete 相片於iCloud photo library ?
<----會, 但係會跌左落一個叫DEL ITEM既FOLDER.

或是每次影完相後,“相”不會佔用手機的storage,而是佔用iCloud storage?
<----係兩者都會同時佔用

大家都上左 8.1 時, 有人會好開心因為多返個"相機膠卷". 不過, "相機膠卷" 只會係你 Disable "iCloud Photo ...

感謝CHING咩細分享比較, 你會否考慮用dropbox/skydrive/google drive去管理你的upload photos?

感謝CHING咩細分享比較, 你會否考慮用dropbox/skydrive/google drive去管理你的upload photos? ...
iamgozilla 發表於 2014-10-21 11:29

我一直都有用 dropbox + One Drive, 相片其實我自己都係用Lightroom + NAS...

只不過見iOS 8推出呢個iCloud Photo Library, 賣點係 continuity ... A機EDIT完, B機可以即時睇, 所以諗住試試...

不過, 我諗我都唔會再用... 只好用返My Photo Streaming....

photo library 太食 icloud storage 喇
5gb我 backup 1 ipad 1 iphone 都已經得番 1.7gb
開埋就唔得掂。

我用 mac iphoto 定時 backup d photo stream, 已經用左好耐,呢個係最好既解決方法。

photo library 太食 icloud storage 喇
5gb我 backup 1 ipad 1 iphone 都已經得番 1.7gb
開埋就唔得掂。

...
wongja 發表於 2014-10-21 11:38

我有時時覺得... APPLE遲D會抽走My Photo Stream... 要你地個個俾錢

我有時時覺得... APPLE遲D會抽走My Photo Stream... 要你地個個俾錢
hkstanley 發表於 2014-10-21 11:41

$8 - 20gb 就唔係大問題
買張 $200 itunes card 都用到兩年

我反而覺得無左camera roll 困擾大d
所以好似我地咁用慣左 icloud / photo stream 好難話轉就轉
學你話齋,最主要係唔識點管理。