有關正確備份及還原iPhone步驟

我朋友最近買左部新電腦同iP6
佢將5s 插去新電腦既itunes 按備份 之後有選擇"備份apps到此電腦"
之後插iP6 按"從備份還原" 還原之後問題來了....
電話同相通通都有還原 但一隻APP都無還原到
邊個步驟出錯了 ?

有人話第一次插電腦要先用itunes "同步"一次 再備份 有無關係?
有人話o係新電話login番icloud , apps就會出番黎 真的?

itunes應用程式同步有冇打勾?

還原後再同步一次
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

佢將5s 插去新電腦既itunes 按備份 之後有選擇"備份apps到此電腦"
之後插iP6  ...
nelson 發表於 2015-1-17 00:21

有無「授權這部電腦」

其實現在用iCloud Backup最快、最方便...

但要注意Whatsapp Setting有無開Daily Backup,印象中無開會備份唔到Whatsapp~

之後插iP6  ...
nelson 發表於 2015-1-17 00:21

老實講, 我從來都唔用iclould, 太多私人野, 尤其係電話同相片
習慣自已做BACKUP, APPS通常換機都會從新下載過(其實實用APPS, 堅係得果十數個), contact好多第三方APPS可以幫手

其實現在用iCloud Backup最快、最方便...

但要注意Whatsapp Setting有無開Daily Backup,印象中無開會備份 ...
hackentsui 發表於 2015-1-17 10:41

icloud得5GB free,咪玩啦

我用Icloud restore 一次,目的係整走曬所有Whatsapp的videos , free up好多位。

還原後再同步一次
wing1234 發表於 2015-1-17 05:33

唔講真係唔知

iCloud 真係唔夠用!