你地明唔明點解iphone 連住差機跌落水會電死人?

個火牛輸出得5V點解會電死人?

俄羅斯發生罕見手機電死人意外。一名少女一邊坐在浴缸洗澡,一邊玩iPhone,懷疑正在充電的iPhone突然跌入水中,把她活生生電死。
二十四歲死者斯維里堅科(Evgenia Sviridenko圖),剛剛從西伯利亞城市鄂本斯克(Omsk)搬到莫斯科,由於無法單獨繳付租金,於是和朋友杜比蓮娜合租房子。
周一晚,宿友發現事主進入浴室已經一段時間,於是拍門輕叫,但毫無動靜,當她開門入內,赫然發現斯維里堅科面色蒼白躺在浴缸內。而連接充電器的iPhone4則在浴缸底。杜比蓮娜連忙拔掉充電器,將女事主拉出水面,但她此時全身顫抖。救護人員到場施救,斯維里堅科已經返魂乏術。

疑沖涼看社交網出事
斯維里堅科死前,她的社交網站Vkontakte網頁曾經有人登入,懷疑她沖涼時用iPhone查看社交網時出事。暫時不知死者的充電器是否蘋果註冊正貨,也不清楚為何充電器觸水後沒斷電。

電流咁細都死得,係咪因為佢突申發心臟病

其實0.1A電流已經電得死人(濕身後電阻降低更易觸電),加上浸係水中一旦開始觸電更加難離開電源,即使電壓低長期接觸都會致命
其實沖涼唔用電器係常識吧(即使係三防機),仲要充住電用?

原廠唔原廠都有呢種風險,唔見得係蘋果出品就一定無事

有乜電器產品設計for沖住涼(濕水)充電?

有咩野充電保證跌左落水唔會出事架...
短路呢家野係保護幾好都好難有保證

以前sony 手機support 在浴室用…

其實0.1A電流已經電得死人(濕身後電阻降低更易觸電),加上浸係水中一旦開始觸電更加難離開電源,即使電壓低 ...
316915238 發表於 2015-2-15 18:25

師兄講得冇錯,0.1 A都已經足夠電死人, 就算冇即時電死,長時間咁電都會令心臟跳得唔規律,都會致命。反而點解個電制唔跳, 以香港為例, 就算浴室唔跳制,間屋個大制都會跳

via HKEPC Reader for Android

以前sony 手機support 在浴室用…
NOPSS 發表於 2015-2-16 22:55

但應該唔會SUPPORT係浴室充電掛
我未聽過電話連充電都有防水呢樣野...

有, 將來無線充電科技成熟, 浴缸邊以前放肥皂, 以後放手機, 充電!

http://iq.intel.com/wireless-charging-breathes-new-life-devices/
(暫時用於coffee shop, 將來地鐵張櫈都可能有得充 )

師兄講得冇錯,0.1 A都已經足夠電死人, 就算冇即時電死,長時間咁電都會令心臟跳得唔規律,都會致命。反而點 ...
ben24682004 發表於 2015-2-17 09:19

0.1 A 電流通過心臟係會電得死
但係 dc 5v 1A 既電流,流經身體,傳到心臟,唔係咁容易,由於電壓太低,經過身體的電阻會很大,1A 都好難經過身體流過心臟

相反 220 電壓通過身體的電阻會細好多,好易有觸電意外.
所以香港電例規定
泳池分區0(遊泳區) 不能超越 12 v 交流電及30 v 直流電