[操作疑難] 依家師兄建議 IR 訂定係 WALK IN 買算?

有啲想買 IP6+ 16GB,但係睇到咁多 POST 話有咁多問題其實都幾驚買到唔好嘅機,亦都唔知 RETAIL STORE 買機嘅程序係點,所以想請教下各位師兄:

1. 師兄覺得 IR 定 WALK IN 買好啲?

2. 邊間 RETAIL 會好啲?

3. WALK IN 同 IR 有冇得即場拆機驗?

4. 有問題可唔可以即刻拆第二部換到冇外觀問題 (至少) 為止?

5. 可唔可以試埋其他功課先?打電話上網 同埋啲街鬆唔鬆 等等...

6. 係咪有問題14 日內可以退錢或再去換機?

唔該師兄,買 IP 新手,希望多多指教

IR
Festival Walk
3. WALK IN 同 IR 有冇得即場拆機驗?

4. 有問題可唔可以即刻拆第二部換到冇外觀問題 (至少) 為止?
可以
5. 可唔可以試埋其他功課先?打電話上網 同埋啲街鬆唔鬆 等等...
可以
6. 係咪有問題14 日內可以退錢或再去換機?
退錢

IR
Festival Walk
3. WALK IN 同 IR 有冇得 ...
airwave 發表於 2015-3-6 10:31

其實係咪就算 IR 咗一樣都要去排隊等攞?個流程係點架?師兄可唔可以講下?|

其實係咪就算 IR 咗一樣都要去排隊等攞?個流程係點架?師兄可唔可以講下?| ...
qwvb1111 發表於 2015-3-6 15:35

IR 條隊會短好多, 浪費較少時間
http://www.apple.com/hk/retail/iphone/

其實係咪就算 IR 咗一樣都要去排隊等攞?個流程係點架?師兄可唔可以講下?| ...
qwvb1111 發表於 2015-3-6 15:35

以又一城計,ir 和walk in 係同一條隊,因為係同一批STAFF 拎機比你,同一個地方比錢

我之前IR 左起又一城取機,點知拎機時個STAFF 話無我個RECORD ,之後即場WALK IN 買

買機後可以立即換機,如果機身花,最好快D 換,因為過左一段時間, D STAFF 可能會覺得係你整花,所以我換機時,部機係未按POWER 制開過機,保護貼都未斯

以又一城計,ir 和walk in 係同一條隊,因為係同一批STAFF 拎機比你,同一個地方比錢

我之前IR 左起又 ...
ronan 發表於 2015-3-6 22:13

咁如果我睇到部機有花有爛,佢係咪會即刻換畀我?換嘅係全新機定翻新機?唔想收到翻新機...

咁如果我睇到部機有花有爛,佢係咪會即刻換畀我?換嘅係全新機定翻新機?唔想收到翻新機... ...
qwvb1111 發表於 2015-3-9 09:22

買左機可以去activate 的counter 開機, 排約15min, 如果部機有事, 可以搵紅人立即攪退錢,再買新機

換的機全部都係新全機黎, 因為係同新機同一個地方拎出黎,當然部機入面有幾多%的parts 係全新, 要間廠先知

買左機可以去activate 的counter 開機, 排約15min, 如果部機有事, 可以搵紅人立即攪退錢,再買新機

...
ronan 發表於 2015-3-9 19:09

下..?即係買咗部機之後仲要去排另外一條隊去試機?去「激活」部機?唔係太明成個程序...

下..?即係買咗部機之後仲要去排另外一條隊去試機?去「激活」部機?唔係太明成個程序... ...
qwvb1111 發表於 2015-3-10 10:20

你想即場試機就係, 其實你唔想排可以自己搵個吉位, 自帶sim卡開機自己試
排隊只不過係有staff幫你插卡開機set野者
你自己check到有問題, 咪去番排買機隊話要退囉

始終部機唔平... 都係即場開盒check 好先走人...