友網似乎有好多iPhone6 plus少灣要收$(但明明係整其他野)

明屈

唔明

HKEPC 除左QK係友網仲有邊間?

Case 1:
[蘋果維修]-iphone6plus壞左藍精靈用先達既服務推卸責任

真人真事
事源我的iphone6plus(上年9月出)最近因對焦問題,所以預約左希慎廣場apple store genius bar給藍精靈檢查維修,我約的時間是7/5下午1:20,我等到下午1:30終於有人黎處理我問題,我先講出我電話問題,而藍精靈也確認是後置鏡頭有問題,需要換鏡頭,下一步就要我取消晒D指紋、密碼,最奇怪要求係要我熄埋果find my iphone,我一一照做,最後佢就檢查我部機外觀,他一直好似驗屍咁驗,我心諗我有用case
洗唔洗咁仔細,之後佢將我部iphone6放係枱到,鏡頭就突出枱外,然後禁四隻角,禁左幾下就同我講,先生你部機我地唔能夠做保用,因為你機彎左,我好奇就問咩彎左?(自問冇跌過同粗暴對待),佢就同我講你睇下我禁你右下角有唔平,講真我都見到0.1mm跳動,但表面真係冇彎,同埋關個鏡頭咩事呢?佢就同我講,因為你而家機背唔平,我地一定要收錢先同你整鏡頭,我都冇佢咁好氣,我叫佢搵經理
黎,2分鐘到所謂經理黎左,又放我部機禁一輪,佢對話如下:
經理:先生你既保用失效
我:我而家換鏡頭,機背咁易彎乜唔係你地既問題咩?
經理(先達mode):我地部部機新開一定機背冇彎,你彎一定係你人為損壞。咁情況我地係賣機時已清楚講明
我:經理我部機係用架,唔係用黎罷架,你地咁樣我覺得將責任推俾你客人咁lo,同埋我鏡頭對唔到焦關機背唔平咩事?
經理(先達mode):咁我梗係知你用架啦,如果唔係都唔會咁,拿~鏡頭對唔到焦點解我會覺得關機背唔平事呢,先生你有冇楂車?
我:冇
經理(先達mode):咁你一定有搭過交通工具,我講樣野你知,車頭如果撞凹,你知唔知其他唔關事既靈件都會受軒連架,所以你部iphone機背
唔平可能影響到鏡頭D電線、靈件令佢對唔到焦
我:咁你同我拎俾你地既師傅睇下,係唔係關機背唔平事,如果係既我俾錢維修
經理(先達mode):我諗冇咁既必要,一般我地見到D咁情況都唔會檢查
我:咁我部機而家點?冇得整?
經理(先達mode):依個情況係要收你$2568換果一部俾你(然後就走左,留番開頭藍精靈)
我知道俾錢都係比部番新機我,加上佢D歪理仲勁過丁蟹,我只好話:你俾我考慮下先(心諗無理由咁比咁多錢整架,又唔係用唔到,但又想俾錢了事...)
我懷著好唔開心心情打俾朋友,我朋友聽完都話痴撚線,仲話我仲咩走,我係你一定懶死唔走...
咁我又唔係D中意潑婦罵街既人...可能佢地真係有咁既指示...
我朋友建議我去又一城都再問下
唉~灰到爆就膽粗粗去又一城試下
我一去就問門口果藍精靈
我:唔好意思~我想問下果機背唔平係唔係就會失去所有保養
佢:你等等(然後叫左個叫don既同事幫我)
我同佢講晒我係希慎遭遇後,佢再望下我部機
Don:其實我就咁睇真係唔覺得彎
我:係lo,果到有咩理由唔幫我保養
Don:不過你都等等先(佢拎走左我部機入一間房,我估係問經理)
3分鐘後
Don:冇問題,幫到我地一定幫既,不過最快都要5:00pm先搵到位幫你收機維修(當時下午3:00)
我既心情即刻平伏晒,最終由另一同事收機,佢收機時都同我講,依D情況99%係鏡頭問題,好少關機背出事,不過如果真係關機背事,我地先會收取你費用,你放心。
岩岩收到e-mail手機維修成功,明天可拎
但依件事令我覺得如果當時我真係比錢咪好on9,希望大家以後都唔會遇到D咁既仆街先達混種藍精靈~

Case 2:
萍果跟本屈機

事緣2月份CSL出機、因平時用藍牙聽歌、但都好小用、有日藍牙冇電用有線耳筒聽、才發覺原來部iphone 6+個插耳機位是冇聲的、約左特約維修、上到去話我部機"灣"左、我有買applecare plus、
佢話要整耳機位先解決"灣"既問題、要比526換部新機比我、我問點解?我一向是愛機之人、從冇跌過、屈過部機、我話我整耳機位關機身何事、佢話萍果指引。
今日去萍果又一城分店、服務員一樣答法、咁我話去消費者委員會搞!
請問各位師兄點睇?有冇師兄同樣?謝謝!

Case 1:
[蘋果維修]-iphone6plus壞左藍精靈用先達既服務推卸責任

真人真事
事源我的iphone6plus(上年9月 ...
no_on888 發表於 14/5/2015 09:54 AM

case 2既話,我會當場dump爛部機爆晒mon先囉,反正都要俾錢

case 2既話,我會當場dump爛部機爆晒mon先囉,反正都要俾錢
肥矢 發表於 2015-5-14 10:19

Good Idea

個人意見, 不喜勿插

如果部機彎左, 唔保or加5舊真係正常, 這是符合規矩的
因為真係有可能係拗到d零件

睇case 1呢, 問題係HS話彎, FW話唔覺彎, 咁先攪野
好彩你係FW咁啱撞到個"人"搞得掂
想知彎成點, 有圖嗎?

彎既問題被指係設計問題
個人認為彎少少都受保雖然唔啱規矩, 但係合情合理的

最後結論, 保到保唔到都係靠彩數

HS班人只要見你係香港人就態度惡劣

IFC FW既就好禮貌好多
我買APPLE產品都只會考慮去呢兩間

你話我部機彎, 你又點証明張台係直?
一係你出份report 比我証明部機邊度彎左, 一係你就証明你張台係直.