發覺Apple 越來越賤格

係香港合法擁有部iDevice 後,好似都唔肯幫手解iCloud account

不如講哂成件事出黎

有人執到部機去警局報失,3個月冇人認領/屋企有人去左外國 or 有人過身
呢d機 俾其他人用iCloud lock 左
好似Apple 都吾肯解

回覆 3# no_on888
去左ARS問左?

只要你出示到單據證明部機係你嘅,蘋果係會幫你解

至於你用其他途徑買入,不論係同其他人抑或二手店,即使交易係合法,但係購買條款多數都有列明係not for resale,即係蘋果有權唔提供支援

既然又要合法又要蘋果幫到你,何不買全新行貨,要咁強調「合法擁用」?
如果買二手機,交收完成之前確保所有icloud帳戶登出並回復出廠是常識吧
如果係他人遺失嘅,機主鎖定保障自己,蘋果唔幫你解完全係正路做法,咁都賤格的話就真係無話可說

你合法擁有部 idevice 硬件唔等於你可以擁有關連佢嘅software 同內裡所有資料/數據。我係Android 用家都 ...
easie 發表於 2015-6-13 22:03

Reset 左部機仲有內裏data?

只要你出示到單據證明部機係你嘅,蘋果係會幫你解

至於你用其他途徑買入,不論係同其他人抑或二手店,即使 ...
316915238 發表於 2015-6-13 22:14

嘅然有人過世,部機法院判左俾你仲吾係合法擁有?嘅然部機合法擁有仲有warranty
最起碼幫人reset 到部機當到新機用啦

回覆  no_on888
去左ARS問左?
戀人未滿 發表於 2015-6-13 22:05

外國有案例

嘅然有人過世,部機係合法擁有仲有warranty
最起碼幫人reset 到部機當到新機用啦 ...
no_on888 發表於 2015-6-13 22:19

如果係有人過身,咁遺物照常理拎到手嘅都係親人,拎住相關法律文件去聯絡蘋果應該係有得搞,但多數都拎唔番部機入面資料,呢個係私隱問題

BTW ICLOUD鎖定有別於LOCK SCREEN,通常都係機主主動鎖,如果過世者本身都係想鎖定而唔係想自己部遺物再轉手,係咪都應該尊重番?