蘋果很高興 Apple Watch 市佔率無可匹敵

每次蘋果打入的新市場,無論是 iPhone,或是 iPad,都改變了整個市場的生態。看來,Apple Watch 將會是另一隻會生金蛋的鵝,改變市場的產品了。
有傳蘋果早前未有特別公佈 Apple Watch 的銷售數字,是因為不想令人知道 Apple Watch 不是十分受歡迎。不過,這份市場調查報告,將會令蘋果十分放心。

市場調查機構 Strategic Analytics 對比了去年第二季 Apple Watch 未進入市場時及本年第二季智能手錶市場的數據,發現一年間增長已有四倍半。當中,機構預計 Apple Watch 全球已售出四百萬枚。Apple Watch 的加入,改變了智能手錶市場的生態。本來,三星是市場中的領導者,佔去百分之七十三的市場。當 Apple Watch 加入後,三星的市佔率大跌九成至百分之七點五。至於蘋果,就取代了三星的地位,取得四分之三的市場,比去年三星的市佔率更高。
見到這些數據,相信蘋果可以放心下來了。不過,Sony、Motorola、三星、華碩等品牌,就要好好想想如何從巨人蘋果手上搶回生存空間了。

其實唔明。買得iphone.....要買 smart watch 就會揀 apple watch.. 唔會揀 Galaxy Gear...   個 market 大小唔係主要睇 iphone 個 market ?

其實唔明。買得iphone.....要買 smart watch 就會揀 apple watch.. 唔會揀 Galaxy Gear...   個 market 大 ...
ywwong 發表於 2015-7-24 14:34

係呀,有 Galaxy 買 smart watch 就會揀 Galaxy Gear ⋯⋯ 個 market 大小都唔一定係主要睇 Galaxy 個 market 嫁。
明未?不過又會有人演繹為蘋果迷嘅死忠⋯⋯

其實唔明。買得iphone.....要買 smart watch 就會揀 apple watch.. 唔會揀 Galaxy Gear...   個 market 大 ...
ywwong 發表於 2015-7-24 14:34

不如調返轉問你
一部 iPhone 可以支援幾種 smart watch
一部 android 又可以支援幾種 smart watch

不如調返轉問你
一部 iPhone 可以支援幾種 smart watch
一部 android 又可以支援幾種 smart watch ...
EvilKo 發表於 24-7-2015 09:28 PM

不過事實係,睇一睇未有apple watch 前嘅數量1.0mil
同推出後apple watch佔4.0mil,apple watch暫時都係贏咗3.0mil

不過事實係,睇一睇未有apple watch 前嘅數量1.0mil
同推出後apple watch佔4.0mil,apple watch暫時都係 ...
pakchi70 發表於 2015-7-25 01:11

What apple watch does with an iPhone is more than what android watch does with an android phone

其實有無人會拎 S5 套 線同 iphone 套銷量做比較?

出貨量 ...

終於唔覺得 iwatch 好有用 ...

老實講,最緊要成個行業好,對於Apple 又好Samsung 又好大家都有著數,Apple 幫手開拓市場,有錢齊齊搵。同埋本身做得好嘅根本唔使點怕有對手加入⋯⋯

Apple Watch 係咪只支援iPhone 同Apple Watch 的銷量有必然關係?又唔係買咗iPhone 就要一定買埋Apple Watch,除非已經覺得Apple Watch 係必要的。

我自己都未有買Apple Watch 的打算,等緊第二代。

用緊Apple Watch嘅用家路過。

Apple Watch廢嘅,如果你話睇到時間就叫收貨,咁我做乜唔買隻型嘅機械表?