轉換不同國家 iTunes account Visa card 問題

我一向都用日本 account, 不過早日因為要訂 iPhone 所以轉咗香港同入咗香港 Visa card。但今日想轉返日本,就去 Payment 度就有問題,冇咗 None 俾我揀,我响 Payment 經己 delete 晒 Visa date 選咗 None,但選國家日本後,去到 Payment 就一定要入信用咭,冇咗 None 嗰行。
我之前一向都係咁做,唔知點解今次會咁?

你係將你個JP ACC轉左做HK ACC?

MAC / iDevice?
我對上一次用mac轉唔到, 用iDevice先轉到(但都兩三年前了)
依家已分別US/HK/JP各開一個ACC費時煩.

你係將你個JP ACC轉左做HK ACC?

MAC / iDevice?
我對上一次用mac轉唔到, 用iDevice先轉到(但都兩三年前了) ...
akitohk 發表於 2015-9-15 11:40

我個 account 本身係香港,不過要 download 日本 apps,所以一建立咗,都一直登記做日本地區,我好少情況會轉返香港,只有買 Online Apple Store 嘢先要轉,但之前一直都係咁做,都冇試過有呢個問題。

我個 account 本身係香港,不過要 download 日本 apps,所以一建立咗,都一直登記做日本地區,我好 ...
TimCook 發表於 2015-9-15 12:08

用download free apps的方法得唔得?

用download free apps的方法得唔得?
sunhikari 發表於 2015-9-15 12:21

唔得,因為現在登記為香港,要先轉倒做日本,先可以見倒日本專用 Apps,如果要轉做日本區,就要先過咗 Payment 呢頁,而家就係因為呢頁要俾信用卡,仲一定要係日本人嘅信用卡,冇得㨂 None,所以現在維持香港區。

我都試過,轉唔返去jp
要開過個

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

VPN先再入
Dyson 發表於 2015-9-15 16:25

唔明,可以詳細說明?

我都試過,轉唔返去jp
要開過個

(Sent from EPC Pocket iPhone app)
tszyan29 發表於 2015-9-15 16:43

完全係日本嘅 account 我有呀,但啲 Apps 全部都係响現在呢個 account 底下 download,唔通要 download 過晒?

完全係日本嘅 account 我有呀,但啲 Apps 全部都係响現在呢個 account 底下 download,唔通要 downl ...
TimCook 發表於 2015-9-15 16:46

咁要睇下D Apps 更新時up唔update到了
我果陣jp--cn,轉返jp就唔可以揀なし
update apps果度已忘記了,但都係有問題的