[操作疑難] 又一大陸騙案?仿真度極高嘅釣魚 iMessage

尋日有了朋友收到一個 iMessage,有齊朋友英文全名,Apple ID
話有其他人用咗朋友嘅 Apple ID login 去其他機
話如果覺得係 unauthorized 嘅話就要 reset password
我朋友勁驚好彩佢係做傻事之前問一問我
而我睇過個假網站係做得好專業,我 check 過,佢俾果條 link 係只係 for 某一個人
試過就咁打個網址、將 /us/ 改做 /tw/ ,或者改個 token,都會 redirect 返去 apple 個 reset password 網頁
而用果條 link 去 signin 的話,username 果欄亦已經填好咗個 apple id

大家小心啲,記得提提身邊朋友小心這類 message
一般人見到有哂自己全名,apple id 就信咗 9 成

https://www.enterpr1se.info/2015 ... -password-imessage/

請你食毒果,。hehe

又話 itune server 保安好更既,  

利申, android. 人 ...
brainiepc 發表於 2015-9-20 17:07

人機合一

回覆 1# Enterprise

多謝師兄提醒!

請你食毒果,。hehe

又話 itune server 保安好更既,  

利申, android. 人 ...
brainiepc 發表於 2015-9-20 17:07

咁都叫仿真度高, 笑死人咩
同埋關itune server乜事

因為Appstore D木馬apps發功

僅有D人會上當

僅有D人會上當
KYFai 發表於 2015-9-21 11:10

如果我個 fd 無問我佢真係會上當
因為佢講得出英文全名 + apple id
好多人唔知頭唔知路就信咗

咁都叫仿真度高, 笑死人咩
同埋關itune server乜事
killuer_edwin 發表於 2015-9-21 10:28

怇個網頁係做得 ok 嘅

尋日有了朋友收到一個 iMessage,有齊朋友英文全名,Apple ID
話有其他人用咗朋友嘅 Apple ID login 去其 ...
Enterprise 發表於 2015-9-20 11:56

點解係 "又一大陸騙案" 呢?